Zupa pieczarkowa z pulpetami
Zupa pieczarkowa z pulpetami to pomysł na wyjątkowo pożywną zupę dla całej rodziny. Aromatyczny wywar i doskonałe, delikatne mięso to połączenie, które posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z pulpetami, idealną na rodzinny obiad.
Zupa pieczarkowa z pulpetami jest bardzo sycącą i aromatyczną zupą. Sekretem doskonałego, mocnego bulionu jest podsmażenie na maśle z cebulką wszystkich warzyw, aby oddały swój smak i aromat, dopiero później warzywa zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Dobry i wyraźny bulion jest podstawą każdej zupy.
Pulpety są bardzo delikatnym mięsem. Obsmażone na oleju, następnie gotowane w wywarze warzywnym są wyjątkowo smaczne i tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Pulpety doskonale smakują również gotowane w domowym rosole . Najlepsze pulpety uzyskasz z mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny- tu dowiesz się, jak przygotować pulpety w aksamitnym sosie koperkowym .
Przepis na zupę pieczarkową z pulpetami
Składniki na zupę na 4-5 porcji:
-
500 g pieczarek
-
por
-
cebula
-
korzeń pietruszki
-
3 marchewki
-
koperek
-
sól, pieprz
-
łyżka masła
Składniki na pulpety:
-
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
-
jajko
-
cebula
-
3 łyżki bułki tartej
-
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
-
olej roślinny do smażenia
Jak ugotować zupę pieczarkową z pulpetami?
Na początku przygotuj bulion: posiekaj por i cebulę i podsmaż w garnku z grubym dnem na maśle, dodaj pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby puszczą sok i będą miękkie.
Pokrój w kostkę marchewki i pietruszkę, dodaj do pieczarek, podsmaż jeszcze chwilę, następnie zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, oprósz koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj pulpety: cebulę zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Dodaj również mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, zioła prowansalskie, pieprz, sól i dokładnie wyrób, następnie uformuj pulpety.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, następnie przełóż do zupy i gotuj jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, aby pulpety się ugotowały.
Smacznego.