Jakub Kuroń podał najlepszy przepis na zupę pomidorową. Z pewnością zachwyci całą rodzinę
Zupa pomidorowa jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby jeść ją praktycznie codziennie. Wielbiciele pomidorówki z pewnością powinni zwrócić uwagę na recepturę Jakuba Kuronia. Taka zupa z pewnością zachwyci najbliższych.
Zupa pomidorowa w przepysznej odsłonie
Jakub Kuroń wie, czym powinna cechować się dobra zupa pomidorowa. Jego przepis mówi sam za siebie. Uwielbiany specjał w jego wykonaniu nie ma sobie równych i momentalnie znika z talerzy . Zupa pomidorowa w tym wydaniu może przyprawić o szybsze bicie serca.
Ostatnio wspominaliśmy, jak prezentuje się zupa pomidorowa od Magdy Gessler . Tym razem pod lupę weźmiemy inną recepturę, która zdaniem niektórych smakoszy jest jeszcze lepsza. Jakub Kuroń ponownie udowodnił, że zna się na rzeczy.
Zupa pomidorowa według przepisu Jakuba Kuronia jest prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które na co dzień unikają kuchennych aktywności, dadzą sobie z nią radę. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
2 l bulionu
-
700 ml przecieru pomidorowego
-
70 ml śmietanki 18%
-
żółtko
-
sól i pieprz
-
ugotowana marchewka
Wyjątkowa zupa pomidorowa zachwyci domowników
Zupa pomidorowa potrzebuje bazy w postaci bulionu. W zależności od preferencji może być to rosół drobiowy lub roślinny. W przypadku warzywnego wywaru warto go wzbogacić o odrobinę kurkumy. Gotowy bulion przecedzamy i podgrzewamy. Nie doprowadzamy go do wrzenia.
Wywar wzbogacamy o przecier pomidorowy. Najlepiej sprawdza się oczywiście taki, który przygotowaliśmy samodzielnie. Warto skorzystać z tego przepisu . Jeśli nie posiadamy takowego, wówczas wystarczy ten dostępny w sklepie.
W osobnym naczyniu mieszamy żółtko i śmietanę. Powinny one stworzyć jednolitą masę. Dodajemy do niej kilka łyżek gorącej zupy. Dzięki temu śmietana się zahartuje i nie będzie tworzyła nieestetycznych grudek .
Śmietanę wlewamy powoli do zupy, którą cały czas mieszamy. Na koniec doprawiamy specjał solą i pieprzem . Zupa pomidorowa najlepiej będzie smakowała z dodatkiem pokrojonej, ugotowanej marchewki. Możemy ją serwować zarówno z ryżem, jak i makaronem. Przepis na równie smakowitą zupę można znaleźć na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ! Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Został ci czerstwy chleb? Cudownie, zrobisz z niego najlepszą i najtańszą zupę na zimę
-
Eksperci biją na alarm. W 1 przypadku lepiej zrezygnuj z kawy, skutki są przerażajace
-
Wrzucił do jajecznicy zaskakujące przyprawy. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania
Źródło: kuron.com.pl