Gessler dodaje do zupy pomidorowej sekretny składnik. Nikt się jej nie oprze
Zupa pomidorowa jest jedną z najczęściej przygotowywanych w naszych domach. Wielu osobom gotowanie tego dania kojarzy się z długimi godzinami w kuchni, zatem warto szukać szybkich przepisów. Te zagwarantują nam niepowtarzalny smak, a my zaoszczędzimy przy tym sporo czasu.
Pomidorową możemy gotować na świeżych pomidorach, pomidorach z puszki, koncentracie czy na pomidorowym soku. Okazuje się, że sposobów jest mnóstwo, a różni je przede wszystkim czas przygotowania aromatycznej zupy.
Magda Gessler podzieliła się przepisem, który wprost zachwyca. Okazuje się, że do przyrządzenia idealnej pomidorowej wystarczy sok pomidorowy. Wzbogacony o kilka składników sprawi, że nasza zupa będzie obłędna, a goście z pewnością zapytają cię o przepis.
Zupa pomidorowa potrafi przysporzyć wielu problemów w kuchni
Choć uważa się ją za jedną z tradycyjnych zup, której gotowanie nie powinno sprawiać nam problemów, zdarza się, że nie wychodzi idealna. Warto zwrócić uwagę na to, z czego ją przygotowujemy. Najczęściej wybór pada na gotowy koncentrat pomidorowy.
Jego użycie może nieść za sobą skutki kwaśnego smaku. Najlepiej smakuje ta na pulpie pomidorowej czy domowym przecierze. Nie wszyscy mamy jednak tyle czasu, żeby przygotować zupę samodzielnie krok po kroku. O sposobach na pozbycie się kwaśnego smaku zupy pomidorowej pisaliśmy w tym artykule.
Pomocny może okazać się zatem przepis na pomidorową Magdy Gessler. Znana ze swojego zamiłowania do kuchni polskiej, dzieli się nie tylko wykwintnymi, ale niebywale prostymi recepturami. W tym artykule wspominaliśmy o jej błyskawicznym przepisie na szybkie placki ziemniaczane. Teraz przyszedł czas na prawdziwy klasyk.
Składniki:
1 litr soku pomidorowego
1 l wody
kostki rosołowe
włoszczyzna
cebula
czosnek - 3 ząbki
przyprawy + sól i pieprz
świeże zioła - bazylia, tymianek, lubczyk
śmietana
undefined
Sposób przygotowania:
Przygotowywanie naszej zupy zaczynamy od wstawienia wody do gotowania. Następnie dodajemy do niej zioła i aromatyczne przyprawy. Kolejnym krokiem jest dokładne rozpuszczenie kostek rosołowych.
Włoszczyznę kroimy i dodajemy do gotującego się wywaru. Cebulę obieramy i delikatnie podpiekamy pod ogniem. Dzięki temu uda nam się wydobyć z niej dodatkowy aromat. Kroimy ją w kosteczkę i dodajemy do zupy.
Następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewamy sok pomidorowy. Całość należy gotować na małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Przed podaniem warto posypać danie świeżą natką albo bazylią. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zostały Ci fusy po kawie? Nie wyrzucaj, włóż do zlewu lub lodówki, efekt Cię zaskoczy
Lekki jak piórko i nieziemsko pyszny. Zdradzamy krok po kroku, jak zrobić sernik z rosą
Czy można włożyć gorącą potrawę do lodówki? Wszyscy tkwiliśmy w wielkim błędzie
Źródło: ofeminin.pl