Zupa pomidorowa dla początkujących
Zupa pomidorowa dla początkujących jest prostą zupą, która składa się z kilku składników, ale jest przy tym bardzo świeża, aromatyczna i niezwykle smaczna. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę kulinarną lub nie masz czasu na gotowanie, przygotuj błyskawiczną i prostą zupę pomidorową dla początkujących - wychodzi za każdym razem.
Zupa pomidorowa dla początkujących nie wymaga przygotowania ani wywaru warzywnego, ani mięsnego. Podsmażone z czosnkiem pomidory mają bardzo intensywny smak i doskonale sprawdzą się jako baza do zupy, a marchewka i odrobina cukru dodatkowo podkreśli ich aromat. Zioła są niezbędne do przygotowania pysznego kremu. Do pomidorowej wykorzystaj suszoną bazylię i oregano, a przed samym podaniem oprósz dodatkowo świeżą natką pietruszki oraz aromatycznym, kolorowym pieprzem.
Do kremu z pomidorów możesz również przygotować grzanki czosnkowe, które są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że posmarujesz pokrojoną bagietkę masłem, oprószyć czosnkiem granulowanym, oregano i podsmażysz chwilę na patelni grillowej. Jeśli lubisz włoskie smaki-dodaj do pomidorowej mozzarellę lub parmezan. Tu znajdziesz przepis na ekspresowy krem z pomidorów z mozzarellą w prawdziwym, włoskim stylu.
Przepis na zupę pomidorową dla początkujących
Składniki na 4 porcje:
-
2 puszki pomidorów
-
średnia marchewka
-
kostka rosołowa warzywna
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
czerwona cebula
-
ząbek czosnku
-
łyżeczka oregano
-
łyżeczka bazylii
-
pół łyżeczki cukru
-
świeżo mielony pieprz
-
śmietanka do zup 18%
-
natka pietruszki
-
łyżka masła
-
kolorowy pieprz ziarnisty do dekoracji
Jak przygotować zupę pomidorową dla początkujących?
W garnku z grubym dnem podsmaż na maśle posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj pomidory, pokrojoną marchewkę, oprósz cukrem, bazylią, oregano i pieprzem. Smaż przez kilka minut.
Do garnka wlej 750ml wody, dodaj kostkę warzywną, koncentrat pomidorowy i gotuj pod przykryciem przez 20minut. Zupę zblenduj na gładki krem. Przed samym podaniem oprósz natką pietruszki, udekoruj świeżo mielony pieprzem i kleksem śmietany.
Smacznego.