Zupa pomidorowa z mozzarellą
Zupa-krem z mozzarellą jest świetną propozycją na obiad w włoskim stylu. Doskonałe, soczyste i pieczone pomidory z czosnkiem, podsmażona na oliwie cebulka i marchewką nadają zupie świeżego akcentu. Całość uzupełniona jest delikatnym, włoskim serkiem-mozzarellą i aromatyczną bazylią. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą zupę pomidorową z mozzarellą.
Zupa pomidorowa z mozzarellą inspirowana jest kuchnią włoską. Gęsty, aksamitny krem z pieczonych pomidorów, czosnkiem i bazylią wprost rozpływa się w ustach. Marchewka podsmażana z cebulką na oliwie jest bardziej intensywna, bazylia i mozzarella natomiast świetnie uzupełniają całe danie i dodają jej typowo włoskiego akcentu.
Mozzarella jest serem podpuszczkowym, pochodzącym z południowych regionów Włoch. Jest niezwykle delikatny, a w połączeniu z gorącym kremem z pomidorów ulega częściowemu stopieniu, dzięki czemu możesz delektować się jej wspaniałym smakiem. Do zupy wykorzystaj mozzarellę dostępną w malutkich kuleczkach, dzięki czemu krem będzie wyglądał świeżo i bardzo ładnie. Możesz dodatkowo udekorować zupę pomidorową świeżą bazylią.
Krem z pomidorów możesz również przygotować z równie delikatnym serkiem mascarpone-tu znajdziesz prosty przepis na wyśmienity krem pomidorowy z serem i bazylią.
Przepis na zupę pomidorową z mozzarellą
Składniki na 4 porcje:
4 duże pomidory
marchew
czerwona cebula
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
kostka rosołowa warzywna
pieprz
opakowanie mozzarelli w małych kuleczkach
Jak przygotować zupę pomidorową z mozzarellą?
Pomidory i czosnek pokrój na mniejsze kawałki, oprósz bazylią i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory, czosnek, wlej 2 litry wody i gotuj na wolnym ogniu. Wrzuć kostkę rosołową, dopraw pieprzem, bazylią i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Całość zblenduj na gładki, jednolity krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Nalej do miseczek i dodaj małe kuleczki mozzarelli.
Smacznego.