Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa z mozzarellą
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:55

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Zupa pomidorowa z mozzarellą
canva/Marcin Jucha

Zupa-krem z mozzarellą jest świetną propozycją na obiad w włoskim stylu. Doskonałe, soczyste i pieczone pomidory z czosnkiem, podsmażona na oliwie cebulka i marchewką nadają zupie świeżego akcentu. Całość uzupełniona jest delikatnym, włoskim serkiem-mozzarellą i aromatyczną bazylią. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą zupę pomidorową z mozzarellą.

Zupa pomidorowa z mozzarellą inspirowana jest kuchnią włoską. Gęsty, aksamitny krem z pieczonych pomidorów, czosnkiem i bazylią wprost rozpływa się w ustach. Marchewka podsmażana z cebulką na oliwie jest bardziej intensywna, bazylia i mozzarella natomiast świetnie uzupełniają całe danie i dodają jej typowo włoskiego akcentu.

Mozzarella jest serem podpuszczkowym, pochodzącym z południowych regionów Włoch. Jest niezwykle delikatny, a w połączeniu z gorącym kremem z pomidorów ulega częściowemu stopieniu, dzięki czemu możesz delektować się jej wspaniałym smakiem. Do zupy wykorzystaj mozzarellę dostępną w malutkich kuleczkach, dzięki czemu krem będzie wyglądał świeżo i bardzo ładnie. Możesz dodatkowo udekorować zupę pomidorową świeżą bazylią.

Krem z pomidorów możesz również przygotować z równie delikatnym serkiem mascarpone-tu znajdziesz prosty przepis na wyśmienity krem pomidorowy z serem i bazylią.

Przepis na zupę pomidorową z mozzarellą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże pomidory

  • marchew

  • czerwona cebula

  • łyżka oliwy z oliwek

  • łyżeczka przecieru pomidorowego

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżeczka suszonej bazylii

  • kostka rosołowa warzywna

  • pieprz

  • opakowanie mozzarelli w małych kuleczkach

Jak przygotować zupę pomidorową z mozzarellą?

Pomidory i czosnek pokrój na mniejsze kawałki, oprósz bazylią i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory, czosnek, wlej 2 litry wody i gotuj na wolnym ogniu. Wrzuć kostkę rosołową, dopraw pieprzem, bazylią i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Całość zblenduj na gładki, jednolity krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Nalej do miseczek i dodaj małe kuleczki mozzarelli.

Smacznego.