Zupa porowa krem
Zupa krem porowa jest doskonałym pomysłem na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Zupa jest wyraźna w smaku, z wyczuwalną nutą mleka i gałki muszkatołowej, jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, idealna na jesienną pogodę. Poznaj przepis na zupę porową krem.
Zupa porowa mocno rozgrzewa, jest mało kaloryczna i zdrowa. Por jest bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C oraz kwas foliowy, wzmacnia więc naszą odporność, poprawia trawienie, koncentrację i usprawnia działanie całego organizmu. Ze względu na kwas foliowy, por jest zalecany kobietom w ciąży oraz dzieciom w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.
Krem z pora jest jedną z moich ulubionych zup. Jest niezwykle smaczna, wyraźna i bardzo aromatyczna. Krem koniecznie dopraw gałką muszkatołową i dodaj odrobinę mleka, a odkryjesz jej niezwykły smak. Zupa wzbogacona jest o czosnek, cebulę, korzeń pietruszki i seler, czyniąc z kremu prawdziwą bombę witaminową.
Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą, jesienną zupę- tu poznasz przepis na zupę krem z pomidorów i papryki , doskonałą w chłodne, deszczowe dni.
Przepis na zupę porową krem
Składniki na 4-5 porcji:
-
3 duże pory
-
kawałek selera
-
cebula
-
3 ziemniaki
-
korzeń pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
500 ml wody
-
dwie łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i cukru, szczypta gałki muszkatołowej
-
100 ml mleka
Jak przygotować zupę krem z pora?
W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę pietruszkę, seler, ziemniaki, posiekaj por i dodaj do garnka, następnie dodaj sól, gałkę muszkatołową, pieprz i smaż przez 5-6 minut.
Wlej wodę, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie, następnie dodaj mleko i zblenduj na gładki krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.