Zupa krem z pomidorów i papryki
Aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca. Taka właśnie jest zupa krem z pomidorów i papryki. Warzywa pieczone w piekarniku zyskują niepowtarzalny aromat. Dodaj do nich zioła oraz paprykę wędzoną, a odkryjesz nowy, genialny smak kremu, który zachwyci wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów i papryki.
Zupę krem z pomidorów i papryki przygotowuję na szybki obiad, a także na lunch lub kolację na ciepło. Sekretem doskonałego smaku zupy jest pieczenie, następnie smażenie i duszenie warzyw przed zblendowaniem na gęsty krem. Kluczowym elementem są również przyprawy, takie jak tymianek, bazylia oraz wędzona papryka.
Zupa krem z pomidorów i papryki jest bardzo rozgrzewającą i zdrową zupą, szczególnie polecam ją więc w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić organizm i uniknąć przeziębienia. Zupę krem podaję z grzankami czosnkowymi, pokruszonym serem feta lub świeżymi liśćmi bazylii. Każda wersja smakuje doskonale.
Baw się smakami i odkryj swoją ulubioną wersję kremu z pomidorów. Wypróbuj również zupę krem z mascarpone i bazylią oraz indyjską wersję zupy, czyli krem z pomidorów z mlekiem kokosowym i imbirem.
Przepis na zupę krem z pomidorów
Składniki na 4-5 porcji:
4 duże pomidory malinowe
4 papryki czerwone
3 ząbki czosnku
cebula czerwona
oliwa z oliwek
łyżeczka soli
chili lub poł łyżeczki pieprzu
po pół łyżeczki bazylii, tymianku, wędzonej papryki
200 ml wody
Jak przygotować krem z pomidorów i papryki?
Nagrzej piekarnik do 200 stopni z opcją grzania góra-dół. Pomidory, paprykę, czosnek i cebulę pokrój na mniejsze kawałki, wyłóż na blachę, oprósz solą, pieprzem, bazylią, papryką wędzoną i tymiankiem, następnie skrop oliwą. Blachę wstaw do piekarnika na 15 minut.
Wszystkie warzywa przełóż do garnka i chwilę podsmaż, następnie wlej wodę, dodaj pieprz lub chili i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Całość zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby krem nie był za gęsty. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, ziołami do smaku.
Smacznego.