Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z pomidorów i papryki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:52

Zupa krem z pomidorów i papryki

Zupa krem z pomidorów i papryki
canva/rimmabondarenko

Aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca. Taka właśnie jest zupa krem z pomidorów i papryki. Warzywa pieczone w piekarniku zyskują niepowtarzalny aromat. Dodaj do nich zioła oraz paprykę wędzoną, a odkryjesz nowy, genialny smak kremu, który zachwyci wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów i papryki.

Zupę krem z pomidorów i papryki przygotowuję na szybki obiad, a także na lunch lub kolację na ciepło. Sekretem doskonałego smaku zupy jest pieczenie, następnie smażenie i duszenie warzyw przed zblendowaniem na gęsty krem. Kluczowym elementem są również przyprawy, takie jak tymianek, bazylia oraz wędzona papryka.

Zupa krem z pomidorów i papryki jest bardzo rozgrzewającą i zdrową zupą, szczególnie polecam ją więc w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić organizm i uniknąć przeziębienia. Zupę krem podaję z grzankami czosnkowymi, pokruszonym serem feta lub świeżymi liśćmi bazylii. Każda wersja smakuje doskonale.

Baw się smakami i odkryj swoją ulubioną wersję kremu z pomidorów. Wypróbuj również zupę krem z mascarpone i bazylią oraz indyjską wersję zupy, czyli krem z pomidorów z mlekiem kokosowym i imbirem.

Przepis na zupę krem z pomidorów

Składniki na 4-5 porcji:

  • 4 duże pomidory malinowe

  • 4 papryki czerwone

  • 3 ząbki czosnku

  • cebula czerwona

  • oliwa z oliwek

  • łyżeczka soli

  • chili lub poł łyżeczki pieprzu

  • po pół łyżeczki bazylii, tymianku, wędzonej papryki

  • 200 ml wody

Jak przygotować krem z pomidorów i papryki?

Nagrzej piekarnik do 200 stopni z opcją grzania góra-dół. Pomidory, paprykę, czosnek i cebulę pokrój na mniejsze kawałki, wyłóż na blachę, oprósz solą, pieprzem, bazylią, papryką wędzoną i tymiankiem, następnie skrop oliwą. Blachę wstaw do piekarnika na 15 minut.

Wszystkie warzywa przełóż do garnka i chwilę podsmaż, następnie wlej wodę, dodaj pieprz lub chili i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Całość zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby krem nie był za gęsty. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, ziołami do smaku.

Smacznego.