Niezwykły przepis na zupę rybną halaszle
Zupa rybna halaszle to tradycyjna, węgierska zupa gotowana na wywarze rybnym z papryką, pomidorami i białym winem. Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne, a podane z kromką świeżego pieczywa, cytryną i świeżą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie i wygląda jak z węgierskiej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę rybną halaszle.
Zupa halaszle to jedno z lepszych dań węgierskiej kuchni. Zupa jest bardzo aromatyczna, mocno doprawiona papryką ostrą i słodką, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Zupa gotowana jest na wywarze z rybich głów, ogonów i kręgosłupów, dzięki czemu jest bardzo esencjonalna, jest przepyszna.
Zupę ugotowałam na dwóch rodzajach ryb- dorszu i sandaczu, możesz wykorzystać również karpia, jesiotra, szczupaka, każda ryba ma swój wyjątkowy smak i dzięki niej stworzysz wyśmienity wywar. Do zupy koniecznie dodaj paprykę czerwoną, słodkie, dojrzałe pomidory i białe, wytrawne wino, danie będzie perfekcyjne.
Jeśli masz ochotę na inne dania węgierskie- tu poznasz przepis na mięsny gulasz węgierski . W tym artykule natomiast dowiesz się, jak samodzielnie zrobić kołacze, czyli drożdżowe, słodkie rurki , które podasz z kremem, lodami, cynamonem, czekoladą.
Przepis na zupę rybną halaszle
Składniki:
-
1 kg ryb z głowami, np. dorsz, sandacz
-
2 papryki czerwone
-
4 duże pomidorowy malinowe
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
natka pietruszki
-
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
-
łyżka papryki ostrej mielonej
-
sól, pieprz
-
200 ml wina białego wytrawnego
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
Dodatkowo:
-
cytryna i bagietka do podania
Jak zrobić zupę rybną halaszle?
Ryby wypatrosz, oddziel mięso od ości, głowy, kręgosłupy i ogony włóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody, dodaj 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
W tym czasie na oleju zeszklij drugą cebulkę z posiekanym czosnkiem, dodaj pokrojoną paprykę czerwoną i smaż przez kilka minut. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj do warzyw, oprósz papryką słodką, ostrą, smaż chwilę.
Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje, całość zblenduj. Wywar rybny przelej przez sito, żeby pozbyć się szumowin i resztek ryb. Do klarownego wywaru dodaj zblendowaną potrawkę, gotuj 20 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Juan Moyano Mięso rybie podziel na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, gotuj 10-15 minut pod przykryciem. Zupę oprósz świeżą natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z pokrojoną cytryną i pieczywem. Smacznego.