Przepis na tradycyjne kołacze
Kołacze to popularne danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej. Słodki smakołyk może stać się przebojem wielu rodzinnych uroczystości. Jego receptura wcale nie jest bardzo trudna. Jak je zrobić?
Przepis na tradycyjne kołacze
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
3 jajka
5 łyżek cukru
80 g roztopionego masła
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
ok. 1 szklanki posypki: cukier gruboziarnisty, cukier waniliowy, cynamon, orzechy
olej do smarowania kołaczy i formy
Sposób wykonania kołaczy:
Wsyp do miski mąkę i wymieszaj ją z jedną łyżką cukru oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryj je ściereczką i odstaw, do czasu aż urosną.
Roztrzep jajka z resztą cukru, a następnie wlej je do rozczynu wraz z masłem i szczyptą soli. Wyrób ciasto, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę przykryte ściereczką.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Z ciasta odrywaj kawałki i formuj z nich długie wałeczki lub specjalne kijki o szerokości około 1,5 cm. Posmaruj olejem wałek do ciasta. Nawijaj wałeczki na wałek. Gdy będzie już całkiem owinięty, poturlaj nim o stolnicy, aby wyrównaj i dociśnij ciasto. Posmaruj je oliwą.
Przygotuj posypkę. Do miseczki wsyp cukry, cynamon oraz pokruszone orzechy. Wymieszaj je, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej posyp dokoła nim kołacze. Pamiętaj, aby nie żałować posypki!
Ułóż nawinięte foremki na patelni i piecz je do zarumienia przez około 20 minut.
Sposób przygotowania kołaczy obejrzysz na kanale Pobte Patelnie na You Tube.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne desery m.in. pyszny sernik bananowy oraz blok czekoladowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło kuchnia wp