Smakosze.pl Przepisy Zupa rybna z łososia
canva/Elena Yeryomenko

Zupa rybna z łososia

28 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa rybna z łososia to pomysł na szybką i prostą zupę, którą ugotujesz na bulionie warzywnym. Zupa ma świetny smak z wyczuwalną nutą kopru, śmietany i cytryny. Delikatny łosoś gotowany w wywarze jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę rybną z łososia.

Zupy rybne są pyszne, jednak ich przygotowanie zajmuje zwykle wiele czasu i jest dość kłopotliwe. Musimy ugotować bulion na rybich resztach, łbach i ogonach, przecedzać, gotować kolejny raz. Zupę rybną z łososia ugotujesz wyłącznie na wywarze warzywnym , możesz wykorzystać także rosół.

Zupa rybna z łososia to jedna z delikatniejszych zup rybnych, jest lekko słodka, niezwykle aromatyczna i smaczna. Łosoś doprawiony liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem, śmietaną i cytryną nabiera genialnego smaku, a gotowany w bulionie jest tak delikatny, że aż rozpływa się w ustach.

Zupa z łososia i dorsza to moje ulubione zupy rybne. Są proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Tu poznasz przepis na pyszną zupę rybną z dorsza , idealną w chłodne, zimowe dni.

Przepis na zupę rybną z łososia

Składniki na 5-6 porcji:

  • 400 g filetów z łososia

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula

  • 4 ziemniaki

  • liść laurowy

  • 1,5 l bulionu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

  • 1,5 łyżki posiekanego kopru

  • łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować zupę rybną z łososia?

Na maśle zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, umyj i pokrój na większe kawałki filety rybne. Cebulę z czosnkiem dodaj do bulionu, dodaj również liść laurowy, ziele angielski, zagotuj, gdy zupa zacznie wrzeć, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj 15 minut, żeby były miękkie.

Świeże filety z łososia

Do zupy wsyp koperek, włóż kawałki łososia i gotuj kolejne 5-10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania zahartuj śmietaną z odrobiną wody i wlej do wywaru. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy