Zupa rybna z dorsza - pyszny przepis
Dorsz jest smaczną i zdrową rybą, z której przygotujesz wiele wyjątkowych dań. Zupa rybna jest zupą o wyraźnym smaku, aromacie i rozgrzewających właściwościach. Zupa skradnie serca wszystkim miłośnikom rybnych dań. Poznaj prosty przepis na zupę rybną z dorsza.
Zupa z dorsza króluje we wszystkich nadmorskich restauracjach w Polsce. Nic dziwnego, świeży dorsz jest jednym z podstawowych składników kuchni z rejonu Bałtyku. Zupę rybną zjesz nie tylko na wakacjach, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Jest równie esencjonalna i smaczna, jak ta podana w restauracji.
Zupa z dorsza jest jedną z moich ulubionych zup. Jest lekka, mało kaloryczna, ale i sycącą i aromatyczna. Zupę zawsze przygotowuję na podsmażonych wcześniej warzywach, aby oddały cały swój smak. Danie podaję z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny, ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym dorszem.
Jeśli szukasz pomysłu na rybny obiad- tu poznasz przepis na delikatne pulpeciki z dorsza, doskonałe dla całej rodziny.
Przepis na zupę rybną z dorsza
Składniki na 5-6 porcji:
600 g fileta z dorsza
2 cebule czerwone
4 duże ziemniaki
marchewka
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy
pęczek koperku
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki masła
Jak przygotować zupę rybną z dorsza?
Rybę umyj i pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i odstaw, pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. W garnku zeszklij na maśle posiekane cebule i czosnek, następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem.
Do garnka wlej 700 ml wody, następnie dodaj rybę, posiekany koperek i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania. Dopraw do smaku solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Smacznego.