Smakosze.pl Przepisy Zupa tajska Tom Yum - rozgrzewający pomysł na obiad
canva/annamoskvina

Zupa tajska Tom Yum - rozgrzewający pomysł na obiad

22 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Prosta, orientalna, rozgrzewająca o zniewalającym smaku- taka właśnie jest zupa tajska Tom Yum. Zupa z krewetkami gotowana jest na wywarze z kaffiru, trawy cytrynowej i galangalu, które nadają jej wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jak przygotować tajską zupę Tom Yum.

Tom Yum jest tradycyjną, tajską zupą o doskonałym, orientalnym smaku. Zupa Tom Yum ma smak umami, czyli wyodrębniony piąty smak, który łączy smaki podstawowe. Zupa Tom Yum jest pikantna, słona, kwaśna i z lekką nutą goryczki. Zupę przygotuj z krewetkami, jeśli jednak nie przepadasz za owocami morza, do wrzącej wody, oprósz trawy cytrynowej i liści kaffiru, dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka.

Pasta Tom Yum, podobnie jak kaffir, sos rybny i inne orientalne przyprawy, jest niezbędna do przygotowania doskonałej w smaku zupy Tom Yum. Pasta to bogactwo aromatycznych ziół i przypraw, takich jak galangal, trawa cytrynowa, chili, czosnek, kaffir, dzięki którym zupa nabiera doskonałego smaku. Liście kaffiru, galangal i trawę cytrynową dostaniesz w sklepach z kuchniami świata. Sos rybny natomiast, kolendrę, krewetki i mleko kokosowe w każdym większym markecie.

Jeśli jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę tajską z krewetkami w sosie pomarańczowym z limonką .

Przepis na tajską zupę Tom Yum

Składniki na 4 porcje:

  • 15 obranych, dużych krewetek

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 3 łyżki pasty Tom Yum

  • 3 papryczki chili

  • 3 szalotki

  • pomidor

  • 4 liście kaffiru

  • łodyga trawy cytrynowej

  • kawałek imbiru lub galangalu ok 3,5 cm

  • sok z połówki limonki

  • 3 łyżki sosu rybnego

  • łyżka cukru brązowego

  • świeża kolendra

Jak ugotować zupę tajską Tom Yum?

Krewetki rozmroź kilka godzin przed przygotowaniem dania. Wyłóż je z opakowania, przełóż do miski, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki, aby się rozmroziły. Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj, dodaj imbir, liście kaffiru, natnij trawę cytrynową i również dodaj do wywaru, całość gotuj przez kilka minut, następnie wlej mleko kokosowe.

Po zagotowaniu dodaj posiekane papryczki chili, pokrojone szalotki, pomidora, całość dopraw pastą Tom Yum, sosem rybnym sokiem z limonki i cukrem, gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu, następnie wyjmij imbir, trawę cytrynową i liście.

Na sam koniec dodaj krewetki i gotuj przez minutę, następnie oprósz posiekaną kolendrą, wymieszaj i od razu podawaj.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy