Kuchnia po tajsku - krewetki w sosie pomarańczowym z limonką
pixabay.com

Kuchnia po tajsku - krewetki w sosie pomarańczowym z limonką

Krewetki smażone na patelni z charakterystycznymi dla tajskiej kuchni dodatkami to idealne danie na specjalną okazję z najbliższymi. Podawane w sosie pomarańczowym z limonką nie powinny sprawić nam zbyt wiele kłopotów, ale za to smakować będą wyśmienicie.

Kuchnia tajska

Przyjemność i harmonia to poniekąd dwie najważniejsze reguły filozofii życia Tajów. Stosują ją również w trakcie gotowania. Tajska kuchnia charakteryzuje się pikantnymi smakami, a jej podstawą są aromatyczne zioła i przyprawy, które cieszą się dość małą popularnością w Europie. Zarówno kolorowe i wonne dania, jak i zupy przygotowywane są w patelniach wok. Stanowią one główne narzędzie pracy w kuchni azjatyckiej.

Ogółem tajska kuchnia zakłada, że połączenie smaków słodkich, słonych, gorzkich, ostrych i kwaśnych jest niezwykle ważne. W daniach bardzo często występują obok siebie liście limonki, ryż, świeży imbir, makaron, trawa cytrynowa i mleko kokosowe. Duże zastosowanie mają także owoce morza. Mowa tu przede wszystkim o skorupiakach. Dania w Tajlandii często tworzone są z tofu i kurczaka. Doprawia się je tajską bazylią, a większość dań smaży na oleju kokosowym.

Wśród najpopularniejszych dań kuchni tajskiej możemy wymienić np. tom yam, czyli ostro – kwaśną zupę z krewetkami, mlekiem kokosowym i grzybami tam yam. Jest ona jednocześnie delikatna i pikantna. Kolejnym znanym daniem jest słodko – kwaśna wieprzowina o nazwie mu pat prio wan. Na pewno przypadnie do gustu fanom dobrze przyprawionego mięsa. Wyróżnić możemy również sos rybny nam pla, będący słoną przyprawą do wielu potraw, jak i bami, czyli makaron z warzywami, krewetkami i mięsem. Tajscy kucharze dodają w nim jajecznicę, którą kroją w paski. To danie świetnie nadaje się na obiad, bowiem jest kolorowe, sycące i bogate w wartościowe składniki. Ostatnim popularnym daniem kuchni tajskiej jest curry kaeng hang lay. Powstało ono z połączenie kulinarnej kultury Tajów i Birmańczyków. Przyrządza się je łącząc wieprzowinę z pastą z orzeszków ziemnych, curry, imbirem i ostrym chili. Jest ono naprawdę pyszne. Kuchnia tajska kryje w sobie jednak znacznie więcej tajemnic. Proponowane przez nas danie powinno zasmakować europejskim podniebieniom, a znalezienie składników w sklepach nie powinno sprawić trudności.

Przepis na krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym z limonką

Krewetki zwykle smażymy na maśle, jednak te wykonane po tajsku będą znacznie zdrowsze i lżejsze. Ponadto połączenie ich ze słodyczą pomarańczy oraz kwaskowatością limonki niewątpliwie was zaskoczy. Polecamy wykonać to danie, nawet jeśli nie macie wszystkich składników. Trawę cytrynową oraz sos rybny możecie spokojnie pominąć. W wersji łagodniejsze można nie dodawać chili, jednak warto wziąć pod uwagę, że wyjątkowo dobrze podkreśla ona smak krewetek.

Składniki na 2 porcje

20 sztuk krewetek
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 cebulka szalotka
2 cm kawałek korzenia imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
1 łyżka oleju kokosowego
listki świeżej kolendry
Sos

sok z 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy główki, pozostawiając ogonek. Jeżeli nie są oczyszczone, to robimy lekkie nacięcie wzdłuż tułowia i wyjmuje czarne jelito. Krewetki dokładnie opłukujemy i suszymy.

Wyciskamy sos z pomarańczy oraz limonki i mieszamy dokładnie z cukrem, sosem rybnym oraz mąką ziemniaczaną. Czosnek i chili siekamy na małe plasterki, a imbir wraz z szalotką ścieramy na tarce. Następnie obieramy trawę cytrynową z twardych liści zewnętrznych, aż pojawi się jasny środek. Odcinamy około 1 cm twardego końca i odrzucamy na bok. W następnej kolejności ścieramy jasną część łodygi na drobnej tarce.

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i wkładamy do niej przygotowane czosnek, chili, szalotkę, imbir, trawę cytrynową. Smażymy tak przez minutę. Dokładamy drugą łyżkę oleju i wkładamy krewetki. Smażymy po obu stronach przez pół minuty z obu stron. Wlewamy przygotowany sos i zwiększamy ogień. Cały czas mieszamy. Po minucie zdejmujemy z ognia. Proponujemy podawać z ryżem jaśminowym posypanym kolendrą. Świetnie nadadzą się też świeże plasterki mango.

Smacznego!

Następny artykuł