Zupa wegetariańska warzywna. Pyszna i sycąca
Zupa wegetariańska warzywna jest pyszną, kolorową zupą, idealną na obiad, lekki lunch lub kolację. Wywar do zupy gotowany na włoszczyźnie z natką pietruszki i lubczykiem ma fenomenalny smak i jest świetną bazą do wegetariańskiej jarzynowej. Poznaj przepis na zupę wegetariańską warzywną.
Jeśli masz ochotę na bezmięsną, ale pożywną i równie aromatyczną zupę, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupa gotowana na wywarze z lubczykiem i innymi ziołami nie wymaga dodawania kostki rosołowej, danie jest więc lekkie, świeże i pozbawione sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku.
Do zupy dodaj ulubione warzywa, które masz w lodówce lub zamrażalniku, dzięki czemu wykorzystasz je i się nie zmarnują. W domu miałam zielony groszek, resztkę kalafiora, brokuł, włoszczyznę i ziemniaki i to właśnie na nich ugotowałam wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Jeśli szukasz pomysłu na smaczne dania wegetariańskie, ugotuj zupę z marchewki i soczewicy , jest sycąca i pyszna. Cukinia faszerowana z mozzarellą , oliwkami i innymi składnikami to również świetny pomysł na lekki i wegetariański obiad.
Przepis na zupę wegetariańską warzywną
Składniki na 4-5 porcji:
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
białą część pora
-
kawałek selera
-
natka pietruszki
-
gałązka lubczyku
-
100 g różyczek brokuła
-
100 g różyczek kalafiora
-
pół szklanki zielonego groszku
-
3 ziemniaki
-
liść laurowy
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
suszony tymianek
Jak zrobić zupę wegetariańską warzywną?
Na początku przygotuj wywar: całą marchew, por, korzeń pietruszki, seler, lubczyk, pół pęczka natki pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie zalej wodą, aby przykrywała warzywa, następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę od momentu wrzenia. W tym czasie pokrój ziemniaki w kostkę i przygotuj kalafior, brokuł i groszek.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Gdy warzywa będą już miękkie i powstanie aromatyczny wywar, wyjmij je, pokrój w kostkę marchewki i pietruszkę i wrzuć je do zupy, dodaj ziemniaki, brokuły, kalafior, groszek i gotuj do miękkości ziemniaków. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, podaj posiekaną natką pietruszki. Smacznego.