Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa z marchewki i soczewicy - wegetariańska, pożywna zupa krem
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:46

Zupa z marchewki i soczewicy - wegetariańska, pożywna zupa krem

Zupa z marchewki i soczewicy - wegetariańska, pożywna zupa krem
pixabay.com

Zupa z marchewki i soczewicy - składniki

  • 600 g marchewki,

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 duża cebula,

  • 5 szklanek wody lub opcjonalnie bulionu warzywnego,

  • 1 łyżka świeżego startego imbiru,

  • 1 łyżeczka kuminu,

  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,

  • 1/4 łyżeczki kurkumy,

  • oliwa,

  • sól do smaku.

Do podania:

Zupę możesz zaserwować z razowymi grzankami, pestkami słonecznika, posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki oraz z jogurtem kokosowym.

Zupa z marchewki i soczewicy - sposób przygotowania

Przygotowujemy duży garnek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, czekamy aż się zeszkli stale mieszając. Dodajemy starty imbir, kolendrę i kumin, całość smażymy około półtorej minuty.

Marchew obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy ją do garnka i zalewamy 5 szklankami wrzątku lub bulionu.

Soczewicę dokładnie przepłukujemy kilkakrotnie na sicie. 

Po 5 minutach gotowania dodajemy przepłukaną soczewicę i gotujemy do momentu aż marchewka i soczewica będą miękkie (około 30 minut). Gdy już warzywa będą miękkie całość miksujemy na gładki krem, dodajemy do smaku soli (opcjonalnie pieprz lub chili - do wyboru). 

Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta można dodać odrobinę wody lub bulionu.

Zupa z marchewki i soczewicy smakuje najlepiej z razowymi grzankami, kleksem z jogurtu, posiekaną kolendrą i ziarnami słonecznika.

Tagi: