Zupa z marchewki i soczewicy - wegetariańska, pożywna zupa krem
Zupa z marchewki i soczewicy - składniki
600 g marchewki,
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
2 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
5 szklanek wody lub opcjonalnie bulionu warzywnego,
1 łyżka świeżego startego imbiru,
1 łyżeczka kuminu,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
oliwa,
sól do smaku.
Do podania:
Zupę możesz zaserwować z razowymi grzankami, pestkami słonecznika, posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki oraz z jogurtem kokosowym.
Zupa z marchewki i soczewicy - sposób przygotowania
Przygotowujemy duży garnek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, czekamy aż się zeszkli stale mieszając. Dodajemy starty imbir, kolendrę i kumin, całość smażymy około półtorej minuty.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy ją do garnka i zalewamy 5 szklankami wrzątku lub bulionu.
Soczewicę dokładnie przepłukujemy kilkakrotnie na sicie.
Po 5 minutach gotowania dodajemy przepłukaną soczewicę i gotujemy do momentu aż marchewka i soczewica będą miękkie (około 30 minut). Gdy już warzywa będą miękkie całość miksujemy na gładki krem, dodajemy do smaku soli (opcjonalnie pieprz lub chili - do wyboru).
Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta można dodać odrobinę wody lub bulionu.
Zupa z marchewki i soczewicy smakuje najlepiej z razowymi grzankami, kleksem z jogurtu, posiekaną kolendrą i ziarnami słonecznika.