Zupa z marchewki i soczewicy - wegetariańska, pożywna zupa krem
pixabay.com

Zupa z marchewki i soczewicy - wegetariańska, pożywna zupa krem

Zupa z marchewki i soczewicy to prosta i szybka w przygotowaniu, sycąca i pożywna zupa krem. Świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu kokosowego i nasion słonecznika. Można ją podawać np. z razowymi grzankami. Uwieńczeniem zupy z soczewicy i marchewki jest świeża kolendra. Oto przepis.

Zupa z marchewki i soczewicy - składniki

  • 600 g marchewki,
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 5 szklanek wody lub opcjonalnie bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • oliwa,
  • sól do smaku.


Do podania:

Zupę możesz zaserwować z razowymi grzankami, pestkami słonecznika, posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki oraz z jogurtem kokosowym.

Zupa z marchewki i soczewicy - sposób przygotowania

Przygotowujemy duży garnek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, czekamy aż się zeszkli stale mieszając. Dodajemy starty imbir, kolendrę i kumin, całość smażymy około półtorej minuty.

Marchew obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy ją do garnka i zalewamy 5 szklankami wrzątku lub bulionu.

Soczewicę dokładnie przepłukujemy kilkakrotnie na sicie.

Po 5 minutach gotowania dodajemy przepłukaną soczewicę i gotujemy do momentu aż marchewka i soczewica będą miękkie (około 30 minut). Gdy już warzywa będą miękkie całość miksujemy na gładki krem, dodajemy do smaku soli (opcjonalnie pieprz lub chili - do wyboru).

Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta można dodać odrobinę wody lub bulionu.


Zupa z marchewki i soczewicy smakuje najlepiej z razowymi grzankami, kleksem z jogurtu, posiekaną kolendrą i ziarnami słonecznika.

Następny artykuł