Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia faszerowana wegetariańska - pyszna propozycja obiadowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.10.2021 02:00

Cukinia faszerowana wegetariańska - pyszna propozycja obiadowa

Cukinia faszerowana warzywami i mozarellą
canva/pundapanda

Cukinia faszerowana cieszy się ogromną popularnością. Pieczona z farszem warzywnym pod serową chmurką smakuje rewelacyjnie i sprawi, że danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i lekki obiad, czyli cukinię faszerowaną wegetariańską.

Cukinia jest warzywem, które doskonale nadaje do zapiekania z ulubionym farszem. Niezwykle smaczną propozycją jest cukinia faszerowana pomidorami, papryką, oliwkami. Oliwa z oliwek, aromatyczny czosnek, zioła i mozzarella sprawią, że przeniesiesz się w niesamowitą, kulinarną podróż do słonecznej Italii.

Do przygotowania cukinii faszerowanej wybieraj wyłącznie warzywa młode i duże, aby zmieściło się w nich dużo farszu. Do sosu najlepiej sprawdzą się słodkie pomidory, mogą być malinowe. Aby łatwiej zdjąć z nich skórkę, przed krojeniem zalej je wrzącą wodą. Po kilku minutach skórka pęknie i bez trudu się jej pozbędziesz.

Cukinię możesz przygotować również w mięsnej wersji. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem i parmezanem, czyli doskonały, lekki obiad na jesień.

Przepis na cukinię faszerowaną wegetariańską

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie cukinie

  • 3 duże pomidory

  • garść czarnych oliwek

  • mała, czerwona papryka

  • pół kulki mozzarelli

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/4 łyżeczki rozmarynu

  • 1/4 łyżeczki oregano

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować cukinię faszerowaną wegetariańską?

Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką środek. Oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą.

Przygotuj farsz: posiekany drobno czosnek podsmaż z oliwą, aż ładnie się zarumieni. Dodaj paprykę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, oliwki, rozmaryn, oregano sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż sok się zredukuje.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóż cukinie, połóż na nich gotowy farsz i pokruszoną mozzarellę. Całość skrop oliwą i piecz 20 minut.

Smacznego.