Smakosze.pl Porady 1 błąd i wędlina błyskawicznie się psuje. Warto mieć świadomość
Canva / Lester120

1 błąd i wędlina błyskawicznie się psuje. Warto mieć świadomość

10 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie ma nic lepszego niż plaster świeżej soczystej wędliny na kanapce. Zdarza się jednak, że niemal od razu po zakupie nasza szynka czy kiełbasa robi się oślizgła i niesmaczna. Aby temu zapobiec, unikaj przechowywania krojonej wędliny w foliowej torebce. Przełożona w papier pergaminowy dużo dłużej zachowa swoje walory smakowe.

Pakowanie wędliny w foliowe torebki to częsta praktyka wielu sklepów spożywczych. Możesz jednak z łatwością przepakować zakupione produkty w papier śniadaniowy, który pozwoli wędlinie dłużej zachować świeżość. To jednak nie jedyny sposób na zapewnienie sobie pysznej i pachnącej zawartości lodówki.

Jak kupować wędlinę, aby dłużej pozostała świeża?

Zanim zdecydujesz się, jaki rodzaj wędliny kupisz , odpowiedz sobie na pytanie do czego będziesz jej używać . W zależności od tego możesz wybrać między wędliną krojoną a taką kupioną w kawałku . Jaka jest między nimi różnica?

Wędlina zakupiona w jednym kawałku jest bardziej trwała niż ta plasterkowana. Jeśli kupujesz wędlinę raz na jakiś czas, a potem zużywasz ją dosyć długo, wtedy większy kawałek szynki sprawdzi się dużo lepiej . Szynka krojona to dobra propozycja dla osób kupujących małe jej ilości w dość krótkich odstępach czasu .

Jeśli zdecydujesz się na szynkę krojoną pamiętaj, aby k oniecznie przepakować ją z foliowej torebki w pergamin . Folia wpływa niekorzystnie na wzrost wilgoci, która powoduje szybkie pleśnienie jedzenia. Ponadto, w przeciwieństwie do pergaminu, blokuje dostęp powietrza do wędliny. Zasada trzymania w pergaminie sprawdza się tak samo dobrze w przypadku wędlin zakupionych w jednym kawałku .

Jak długo można przechowywać wędlinę?

Długość przechowywania wędliny zależy od jej rodzaju . Jak już ustaliliśmy, wędlina krojona jest dużo mniej trwałym produktem. Szynka krojona zachowuje w lodówce świeżość przez ok. 2-3 dni , podczas gdy ta sama szynka zakupiona w jednym kawałku pozostaje apetyczna nawet 2 razy dłużej .

Jeśli zależy Ci na długim terminie przydatności, postaw na wędliny mocno podwędzane lub podsuszane . Przez mniejszą zawartość wody takie wyroby są mnie narażone na zepsucie się . Dobrze podsuszona kiełbasa bezpiecznie przeczeka w lodówce nawet do tygodnia .

Dość długo świeżość zachowują wędliny paczkowane . Jeśli ich zewnętrzne opakowanie jest szczelnie zamknięte i odpowiednio przechowywane, będą dobre do spożycia do wyznaczonego na metce terminu . Termin sprawdzaj każdorazowo przy zakupach i staraj się wybierać opakowania z najdłuższą datą przydatności do spożycia . Poznaj koniecznie przepis na domowy pieczony boczek . Aromatyczną kiełbasę przygotujesz prosto i szybko w słoiku .

Canva / straga
Canva / straga

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy