Babcia Zosia jest mistrzynią w pieczeniu boczku. Domową wędliną zajada się cała rodzina
Pieczony boczek z czosnkiem, musztardą i przyprawami zachwyci każdego smakosza. Jest niezwykle soczysty, miękki i pełen aromatu. Domową wędlinę przygotujemy w bardzo prosty sposób. Będzie o wiele smaczniejsza od kupionej w sklepie.
Babcia Zosia podzieliła się przepisem na najlepszy boczek pieczony do chleba. Sekretem wspaniałego smaku są przyprawy, czosnek i musztarda. Mięso marynowane przez całą dobę w suszonym tymianku, oregano, majeranku, papryce mielonej i całej główce czosnku bije na głowę wszystkie kupne wędliny.
Babcia Zosia wierzch boczku pieczonego smaruje musztardą, która wzmacnia walory smakowe marynowanego wcześniej mięsa. Połączenie wszystkich przypraw sprawia, że boczek jest przepyszny i pachnie wspaniale już podczas pieczenia.
Boczek pieczony w rękawie do pieczenia nie jest suchy. Chwilę przed końcem pieczenia rozetnijmy rękaw, żeby wierzch delikatnie się przyrumienił. Boczek zyska wtedy lekko chrupiącą skórkę. Boczek pieczony kroimy w cienkie plasterki i podajemy z pieczywem.
Przepis babci Zosi na pieczony boczek
Składniki:
1,5 kg surowego boczku
1 główka czosnku
2 łyżeczki musztardy
rękaw do pieczenia
Przyprawy:
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
Jak zrobić domowy boczek pieczony?
Wszystkie przyprawy wymieszaj w misce i natrzyj nimi umyty i osuszony boczek. Mięso obłóż również pokrojonym w plasterki czosnkiem, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę.
Następnego dnia nastaw piekarnik na 180 st. C. Boczek wyjmij z folii, wierzch posmaruj musztardą i przełóż do rękawa do pieczenia. Boczek piecz 50 minut, następnie natnij rękaw, żeby skórka boczku się dopiekła. Boczek piecz jeszcze 10 minut.
Przygotuj również pyszne kotlety mielone z dodatkiem boczku. Są soczyste i pełne smaku. Z boczku zrobisz również wyśmienitą roladę. Będzie idealna na rodzinny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa
Źródło: doradcasmaku