Na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę ogórkową? Pełny smak i pożywność gwarantowane
Zupę ogórkową zna chyba każdy smakosz. Lekko kwaśne danie przyrządzić można na kilka sposobów. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jakie mięso będzie najlepszą bazą na bulion do przysmaku, spieszymy z pomocą. Nasz prosty przepis was zachwyci.
Ogórkową — podobnie jak inne zupy — często przyrządza się na wywarze z jarzyn lub drobiowym. Nie są to jednak jedyne opcje. Polecamy ugotowanie jej na bulionie z żeberek — będzie smaczna, pożywna i niezwykle aromatyczna.
Do wyboru mamy m.in. wywar z żeberek wieprzowych lub cielęcych. Jednak zupę ogórkową można też ugotować na porcjach rosołowych z indyka, kurczaka, a nawet kaczki. Zerknijcie na nasz prosty przepis — od samego czytania ślinka cieknie.
Przepis na zupę ogórkową na żeberkach
Składniki:
3 l wody
60-80 dag żeberek wieprzowych z kością
6-7 dużych ogórków kiszonych
4-5 ziemniaków
3 średnie marchewki
kawałek mniejszego pora
pół niedużego selera
1 średnia pietruszka
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól i pieprz w ilości do smaku
125 ml śmietany 12% lub 100 g jogurtu naturalnego
posiekany koperek do podania
masło klarowane lub olej rzepakowy o smażenia
Jak zrobić zupę ogórkową na żeberkach? Znamy prosty przepis
Mięso oczyszczamy i umieszczamy je w dużym garnku. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy godzinę. Wrzucamy liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie, po czym dalej gotujemy jeszcze 30 minut.
Wyjmujemy mięso, a do płynu wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki. Starte na tarce marchewkę, pietruszkę i selera podsmażamy chwilę na patelni, po czym wrzucamy je do garnka. Podobnie postępujmy z porem, starannie go płucząc i zrumieniając, po pokrojeniu w ćwiartki.
Ogórki kiszone także rozdrabniamy na tarce i przesmażamy. Dodajemy je do zupy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie, czyli po około 10 minutach od wrzucenia ziemniaków. Gotujemy 2-3 minuty, a następnie zabielamy danie zahartowaną śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Zupę ogórkową doprawiamy do smaku i podajemy.
Na naszej stronie znajdziesz przepis na aromatyczne zupy. Polecamy nietuzinkowe danie z czerwonej kapusty. Być może też skusi was sycąca pomidorówka z soczewicą czerwoną — pachnie obłędnie i tak też smakuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Złocista kawa o nadzwyczajnym działaniu. Wystarczy dodać szczyptę cenionego składnika
Gessler wyjawiła sekret idealnych kotletów schabowych. Kluczem jest pomijana czynność