Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę ogórkową? Pełny smak i pożywność gwarantowane

Na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę ogórkową? Pełny smak i pożywność gwarantowane

zupa ogórkowa
canva/arfo

Zupę ogórkową zna chyba każdy smakosz. Lekko kwaśne danie przyrządzić można na kilka sposobów. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jakie mięso będzie najlepszą bazą na bulion do przysmaku, spieszymy z pomocą. Nasz prosty przepis was zachwyci.

Ogórkową — podobnie jak inne zupy — często przyrządza się na wywarze z jarzyn lub drobiowym. Nie są to jednak jedyne opcje. Polecamy ugotowanie jej na bulionie z żeberek — będzie smaczna, pożywna i niezwykle aromatyczna.

Do wyboru mamy m.in. wywar z żeberek wieprzowych lub cielęcych. Jednak zupę ogórkową można też ugotować na porcjach rosołowych z indyka, kurczaka, a nawet kaczki. Zerknijcie na nasz prosty przepis — od samego czytania ślinka cieknie.

Przepis na zupę ogórkową na żeberkach

Składniki:

  • 3 l wody

  • 60-80 dag żeberek wieprzowych z kością

  • 6-7 dużych ogórków kiszonych

  • 4-5 ziemniaków

  • 3 średnie marchewki

  • kawałek mniejszego pora

  • pół niedużego selera

  • 1 średnia pietruszka

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 125 ml śmietany 12% lub 100 g jogurtu naturalnego

  • posiekany koperek do podania

  • masło klarowane lub olej rzepakowy o smażenia

Jak zrobić zupę ogórkową na żeberkach? Znamy prosty przepis

Mięso oczyszczamy i umieszczamy je w dużym garnku. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy godzinę. Wrzucamy liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie, po czym dalej gotujemy jeszcze 30 minut.

Wyjmujemy mięso, a do płynu wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki. Starte na tarce marchewkę, pietruszkę i selera podsmażamy chwilę na patelni, po czym wrzucamy je do garnka. Podobnie postępujmy z porem, starannie go płucząc i zrumieniając, po pokrojeniu w ćwiartki.

Ogórki kiszone także rozdrabniamy na tarce i przesmażamy. Dodajemy je do zupy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie, czyli po około 10 minutach od wrzucenia ziemniaków. Gotujemy 2-3 minuty, a następnie zabielamy danie zahartowaną śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Zupę ogórkową doprawiamy do smaku i podajemy.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na aromatyczne zupy. Polecamy nietuzinkowe danie z czerwonej kapusty. Być może też skusi was sycąca pomidorówka z soczewicą czerwoną — pachnie obłędnie i tak też smakuje.

Zupa ogórkowa smakuje każdemu
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: