28 kwietnia - Dzień Sera Camembert. Uwielbiany ser przygotujesz samodzielnie
Dziś, 28 kwietnia obchodzony jest Dzień Sera Camembert. A czy wiesz, że uwielbiany ser możesz przygotować samodzielnie? Sięgnij po mleko, śmietankę i kilka dodatków, a staniesz się domowym producentem miękkiego sera porośniętego białą pleśnią.
Ser camembert jest jednym z bardziej rozpoznawalnych, francuskich specjałów. Receptura na niego została opracowana we wsi Camembert, w Normandii w 1791 roku.
Ser ten charakteryzuje się miękkim, sprężystym, kremowym wnętrzem i skórką porośniętą delikatną, białą pleśnią. W miarę dojrzewania jego brzegi upłynniają się, a zapach robi się coraz wyraźniejszy. Camembert ma kształt krążka o masie ok. 250 g, jest pakowany w papier, a potem w pudełko. Właśnie dziś jest jego obchodzony jego dzień. Warto więc zjeść kawałek sera camembert na przekąskę, a może nawet nastawić własny wyrób?
28 kwietnia — Dzień Sera Camembert
Ser camembert znany jest na całym świecie. Jednak prawo do stosowania oryginalnej nazwy "Camembert" ma tylko kilkuset francuskich wytwórców. Pozostali określają go mianem sera typu camembert.
Camembert ma mnóstwo wielbicieli, którzy jadają go na przekąskę np. w towarzystwie winogron, orzechów czy suszonych owoców. Można go też jeść na ciepło, np. grillowany, smażony lub pieczony — najlepszy z dodatkiem smażonej żurawiny. Niektórzy jednak nie przepadają za jego smakiem ani zapachem, który w miarę dojrzewania robi się coraz intensywniejszy.
Ser camembert produkowany jest z krowiego, niepasteryzowanego mleka. W czasie dojrzewania porasta białawą pleśnią, dzięki użytym grzybom z gatunku Penicillium camemberti.
Przepis na domowy ser typu camembert
Składniki na 2 sery o wadze 340 g:
-
7,5 l mleka
-
240 ml śmietanki kremówki
-
pleśń Geotrichum candidum
-
bakterie starterowe mezofilne zgodnie z dawkowaniem
-
chlorek wapnia (zgodnie z dawkowaniem) rozpuszczony w 60 ml wody
-
podpuszczka zgodnie z dawkowaniem (3 – 4 krople na 1 l mleka)
-
2 – 3 łyżki soli niejodowanej
Przepis na domowy camembert
Mleko wlej do garnka, wymieszaj ze śmietaną. Mieszając, podgrzej płyn do ok. 30 st. C. Dodaj pleśń i kultury starterowe bakterii, wymieszaj.
Dodaj chlorek wapnia, wymieszaj. Dodaj podpuszczkę, mieszaj 20 sekund. Odstaw mleko na 1-1,5 godziny, aż powstanie czysty skrzep. Pokrój go w 4 cm kostkę. Odstaw na 45 minut.
W tym czasie skrzep opadnie na dno garnka. Usuń serwatkę do poziomu skrzepu, a potem mieszaj skrzep 3 minuty. Odstaw na 5 minut.
Na desce połóż matę, a na niej ustaw formy na ser. Każdą z nich napełnij po brzegi, nakładając skrzep etapami i odczekując po każdym uzupełnieniu 10-20 minut.
Formy pozostaw w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin. W tym czasie odwracaj ser co godzinę. Posyp powierzchnię sera mniej więcej 1/2 łyżeczki soli. Odstaw na 30 minut.
Po tym czasie odwróć ser, włóż go z powrotem do formy i posyp solą z drugiej strony. Ser odstaw na 10 godzin, w tym czasie odwracaj go regularnie.
Ser wyjmij z form i przełóż go na suchą matę serowarską. Przykryj chustą serowarską i pozostaw na dobę, by obsechł. W tym czasie odwracaj go regularnie.
Powierzchnię sera osusz ręcznikiem papierowym. Umieść go na macie serowarskiej i wynieś w chłodne miejsce o temperaturze ok. 7 st. C do dojrzewania (może to być zamykany pojemnik umieszczony w lodówce).
Przez pierwsze dwa tygodnie obracaj ser regularnie. Usuwaj papierowym ręcznikiem nadmiar wilgoci. Po tygodniu na powierzchni sera powinna zacząć się pojawiać biała pleśń.
Gdy cała powierzchnia sera zostanie porośnięta białą pleśnią, wyjmij ser z pudełka i owiń go papierem woskowym. Obracaj go raz w tygodniu. Po 4 tygodniach ser powinien być gotowy. Przechowuj go w papierze woskowym jeszcze 2 tygodnie.
Sprawdź też, jak zrobić makaron z sosem z sera camembert , a także, jak zrobić quiche z serem camembert .
Źródło zdjęcia: canva/11K Production
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują najlepiej
-
Obłędnie pyszna smażona ryba bez panierki. Przepis krok po kroku
Źródło: pracowniaserow, nietypoweswieta, smaker