Smakosze.pl
Quiche

pixabay.com

Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to rodzaj wypieku, który w zależności od użytych składników, świetnie sprawdzi się na każdy posiłek w ciągu dnia. Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem, sprawdzi się na piknik czy obiad. Jego zaletą jest to, że dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Co to jest quiche?

Quiche to danie pochodzące z Francji znane już w XVI wieku. Jest rodzajem placka przygotowanego z kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym lub grzybowym, zalanym masą śmietanowo-jajeczną. Quiche jest tym rodzajem potrawy, który można zrobić ze składników, jakie zazwyczaj mamy w domu. Nie wymaga zakupowania specjalnych produktów. Pieczemy go w okrągłych formach i serwujemy np. z dodatkiem sałat. Quiche ma to do siebie, że nie jest potrawą deserową, nie przygotowuje się go w formie słodkiej, tym m.in. różni się od tarty. Najbardziej popularnym rodzajem quicha, jest Quiche Lorraine.

Czym jest Quiche Lorraine?

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński, to rodzaj placka zapiekanego z boczkiem, serem, jajami i śmietaną. Jest to tradycyjne danie z Lotaryngii, podawane głównie w okresie Bożego Narodzenia.

Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej

  • 50 g masła schłodzonego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 jajko.

undefined

Nadzienie:

  • 4 jajka

  • 100 g sera camembert

  • 80 ml śmietanki 30%

  • 150 g łososia wędzonego

  • 1 gruszka

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • rukola (opcjonalnie).
    undefined

Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem przygotowanie

Ciasto:

  • Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 24 cm i posmarować ją dokładnie masłem

  • Do miski, przesiać mąkę przez sitko, by pozbyć się z niej grudek, następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz 1 płaską łyżeczkę soli

  • Powstałą mieszankę zmiksować aż do powstania drobnych okruchów ciasta

  • Następnie dodać 1 jajko i ponownie zmiksować aż do momentu powstania gładkiej struktury ciasta. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około godzinę

  • Od schłodzonego ciasta odciąć ⅔ i rozwałkować ciasto tak, by powstał z niego placek większy niż dno formy. Rozwałkowane ciasto ułożyć na posmarowanej masłem formie, tak by pokryło dno i boki formy, a następnie ponakłuwać widelcem

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza, następnie formę okryć folią aluminiową i obciążyć równomiernie całą powierzchnię. Piec przez około 15 min, a następnie ściągnąć folię i obciążenie i piec przez 13 min, aż się zarumieni. Pozostawić piekarnik włączony, ale zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza.

Nadzienie:

  • Do miski wbić 4 jajka, dodać sól i pieprz, a następnie roztrzepać. Dodać 80 ml śmietanki 30%

  • Ser camembert zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie dodać do jajek i śmietany, a następnie dokładnie wymieszać.

  • Łososia pokroić na kawałki lub porwać na plasterki

  • Gruszkę przekroić na pół, pozbyć się pestek i pokroić na cienkie plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru

  • Masę z jajek i sera wylać na upieczone ciasto, ułożyć na niej kawałki łososia i gruszki, doprawić pieprzem

  • Piec w piekarniku przez ok. 20 min, aż masa stężeje

  • Po wyciągnięciu można udekorować rukolą.

Quiche najlepiej smakuje jedzony od razu, na ciepło. Dobry jest też po podgrzaniu, można go podgrzać np. w piekarniku. Quiche dobrze zachowuje się też podczas mrożenia, więc jeśli zostanie Ci kawałek, bez problemu możesz włożyć go do zamrażarki. ⅓ ciasta. która została po rozwałkowaniu większej części, może zostać użyta do dekoracji. Górną część tarty na etapie wylania nadzienia można ozdobić za pomocą kratki stworzonej z 1,5 cm pasków ciasta. 

Podany przepis jest jedną z wielu opcji na to, w jaki sposób można podać quiche. Jeśli chcesz przyrządzić go z łososiem, możesz też zamiast gruszki i camemberta dodać do niego buraki i ser feta. Taki przepis jest równie prosty w wykonaniu, buraczki wystarczy jedynie obrać i pokroić, nie ma konieczności gotowania ich przed pieczeniem, choć można to zrobić. 

Quiche jest świetnym pomysłem na danie, gdy w lodówce masz wiele produktów, szczególnie warzyw, które wkrótce stracą swoją świeżość. Każdy produkt, któremu służy pieczenie sprawdzi się tutaj znakomicie.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Placki z cukinii i botwinki

Przepisy

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Czytaj więcej >

Przepisy

Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo

Czytaj więcej >