Smakosze.pl
Quiche

pixabay.com

Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to rodzaj wypieku, który w zależności od użytych składników, świetnie sprawdzi się na każdy posiłek w ciągu dnia. Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem, sprawdzi się na piknik czy obiad. Jego zaletą jest to, że dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Co to jest quiche?

Quiche to danie pochodzące z Francji znane już w XVI wieku. Jest rodzajem placka przygotowanego z kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym lub grzybowym, zalanym masą śmietanowo-jajeczną. Quiche jest tym rodzajem potrawy, który można zrobić ze składników, jakie zazwyczaj mamy w domu. Nie wymaga zakupowania specjalnych produktów. Pieczemy go w okrągłych formach i serwujemy np. z dodatkiem sałat. Quiche ma to do siebie, że nie jest potrawą deserową, nie przygotowuje się go w formie słodkiej, tym m.in. różni się od tarty. Najbardziej popularnym rodzajem quicha, jest Quiche Lorraine.

Czym jest Quiche Lorraine?

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński, to rodzaj placka zapiekanego z boczkiem, serem, jajami i śmietaną. Jest to tradycyjne danie z Lotaryngii, podawane głównie w okresie Bożego Narodzenia.

Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej

  • 50 g masła schłodzonego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 jajko.

undefined

Nadzienie:

  • 4 jajka

  • 100 g sera camembert

  • 80 ml śmietanki 30%

  • 150 g łososia wędzonego

  • 1 gruszka

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • rukola (opcjonalnie).
    undefined

Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem przygotowanie

Ciasto:

  • Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 24 cm i posmarować ją dokładnie masłem

  • Do miski, przesiać mąkę przez sitko, by pozbyć się z niej grudek, następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz 1 płaską łyżeczkę soli

  • Powstałą mieszankę zmiksować aż do powstania drobnych okruchów ciasta

  • Następnie dodać 1 jajko i ponownie zmiksować aż do momentu powstania gładkiej struktury ciasta. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około godzinę

  • Od schłodzonego ciasta odciąć ⅔ i rozwałkować ciasto tak, by powstał z niego placek większy niż dno formy. Rozwałkowane ciasto ułożyć na posmarowanej masłem formie, tak by pokryło dno i boki formy, a następnie ponakłuwać widelcem

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza, następnie formę okryć folią aluminiową i obciążyć równomiernie całą powierzchnię. Piec przez około 15 min, a następnie ściągnąć folię i obciążenie i piec przez 13 min, aż się zarumieni. Pozostawić piekarnik włączony, ale zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza.

Nadzienie:

  • Do miski wbić 4 jajka, dodać sól i pieprz, a następnie roztrzepać. Dodać 80 ml śmietanki 30%

  • Ser camembert zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie dodać do jajek i śmietany, a następnie dokładnie wymieszać.

  • Łososia pokroić na kawałki lub porwać na plasterki

  • Gruszkę przekroić na pół, pozbyć się pestek i pokroić na cienkie plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru

  • Masę z jajek i sera wylać na upieczone ciasto, ułożyć na niej kawałki łososia i gruszki, doprawić pieprzem

  • Piec w piekarniku przez ok. 20 min, aż masa stężeje

  • Po wyciągnięciu można udekorować rukolą.

Quiche najlepiej smakuje jedzony od razu, na ciepło. Dobry jest też po podgrzaniu, można go podgrzać np. w piekarniku. Quiche dobrze zachowuje się też podczas mrożenia, więc jeśli zostanie Ci kawałek, bez problemu możesz włożyć go do zamrażarki. ⅓ ciasta. która została po rozwałkowaniu większej części, może zostać użyta do dekoracji. Górną część tarty na etapie wylania nadzienia można ozdobić za pomocą kratki stworzonej z 1,5 cm pasków ciasta. 

Podany przepis jest jedną z wielu opcji na to, w jaki sposób można podać quiche. Jeśli chcesz przyrządzić go z łososiem, możesz też zamiast gruszki i camemberta dodać do niego buraki i ser feta. Taki przepis jest równie prosty w wykonaniu, buraczki wystarczy jedynie obrać i pokroić, nie ma konieczności gotowania ich przed pieczeniem, choć można to zrobić. 

Quiche jest świetnym pomysłem na danie, gdy w lodówce masz wiele produktów, szczególnie warzyw, które wkrótce stracą swoją świeżość. Każdy produkt, któremu służy pieczenie sprawdzi się tutaj znakomicie.

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >