Puszysta jajecznica bez tłuszczu. Zdrowe i pyszne śniadanie
Macie ochotę na zdrowe i pyszne śniadanie? Proponujemy puszystą jajecznicę bez tłuszczu. Mamy najlepszy patent na jej przygotowanie. Nie będzie wam potrzebna ani kropla oleju, ani odrobina masła. Dzięki temu poranny posiłek dostarczy wam energii bez zbędnych kalorii.
Jajecznica to jedno z prostszych dań, jakie można przyrządzić z jajek. Jednak można ją przygotować na wiele sposobów. Zwykle smaży się ją na maśle lub oleju, dodaje trochę boczku lub szynki. Za sprawą tych dodatków jajecznica zamienia się w bardzo kaloryczne danie.
Jeśli jednak chcecie wyciągnąć z jajek, tylko to, co najlepsze, a więc ich odżywcze składniki, zrezygnujcie z dodawania tłuszczu. Zapraszamy was na poranną jajecznicę na parze. Będzie puszysta i lekka dla żołądka.
Puszysta jajecznica bez tłuszczu
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka mleka
sól, pieprz
Przygotowanie jajecznicy
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka roztrzep widelcem lub trzepaczką z odrobiną mleka i soli.
W garnku zagotuj niedużą ilość wody. Włóż do niego najlepiej metalową miskę, tak by nie dotykała lustra wody.
Do ogrzanej miski wlej białka, podgrzewaj całość, aż białka się zetną. Dodaj wtedy wymieszane żółtka, całość zamieszaj i chwilę podgrzej, by żółtka lekko się ścięły.
Jajecznicę oprósz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, przed podaniem możesz ją posypać posiekanym szczypiorkiem. W naszym serwisie znajdziecie też przepis na jajecznicę na maślance, a także na jajecznicę z serkiem śmietankowym.
Źródło zdjęcia: canva/Rodolfo Santos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyjątkowy przepis na pieróg biłgorajski. Przysmak prosto z Lubelszczyzny
Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują najlepiej
Obłędnie pyszna smażona ryba bez panierki. Przepis krok po kroku
Źródło: mojegotowanie