Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysta jajecznica bez tłuszczu. Zdrowe i pyszne śniadanie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.04.2022 08:21

Puszysta jajecznica bez tłuszczu. Zdrowe i pyszne śniadanie

jajecznica
canva/milanfoto

Macie ochotę na zdrowe i pyszne śniadanie? Proponujemy puszystą jajecznicę bez tłuszczu. Mamy najlepszy patent na jej przygotowanie. Nie będzie wam potrzebna ani kropla oleju, ani odrobina masła. Dzięki temu poranny posiłek dostarczy wam energii bez zbędnych kalorii.

Jajecznica to jedno z prostszych dań, jakie można przyrządzić z jajek. Jednak można ją przygotować na wiele sposobów. Zwykle smaży się ją na maśle lub oleju, dodaje trochę boczku lub szynki. Za sprawą tych dodatków jajecznica zamienia się w bardzo kaloryczne danie.

Jeśli jednak chcecie wyciągnąć z jajek, tylko to, co najlepsze, a więc ich odżywcze składniki, zrezygnujcie z dodawania tłuszczu. Zapraszamy was na poranną jajecznicę na parze. Będzie puszysta i lekka dla żołądka.

Puszysta jajecznica bez tłuszczu

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka mleka

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka roztrzep widelcem lub trzepaczką z odrobiną mleka i soli.

W garnku zagotuj niedużą ilość wody. Włóż do niego najlepiej metalową miskę, tak by nie dotykała lustra wody.

Do ogrzanej miski wlej białka, podgrzewaj całość, aż białka się zetną. Dodaj wtedy wymieszane żółtka, całość zamieszaj i chwilę podgrzej, by żółtka lekko się ścięły.

Jajecznicę oprósz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, przed podaniem możesz ją posypać posiekanym szczypiorkiem. W naszym serwisie znajdziecie też przepis na jajecznicę na maślance, a także na jajecznicę z serkiem śmietankowym.

jajko
jajko

Źródło zdjęcia: canva/Rodolfo Santos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie