Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują najlepiej

Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują najlepiej

Cudny patent na ziemniaki z grilla
canva/pato patoouu

Ziemniaki pieczone są jedną z pysznym bezmięsnych potraw z grilla. Dodatek masła czosnkowego z ziołami sprawi, że będą niezwykle aromatyczne, a w chrupiącej skórce znajdziemy niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach miąższ. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.

Ziemniaki lubi wielu smakoszy. Nic dziwnego skoro doskonale smakują zarówno w zarówno postaci chrupiących placków, jak i w wyśmienitej zapiekance z warzywami. Tym razem — ze względu na zbliżające się otwarcie sezonu grillowego — proponujemy wam pyszny pieczony rarytas. Skradnie serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujecie?

Przepis na ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 100 g miękkiego masła

  • 2 większe ząbki czosnku

  • po pół pęczka natki pietruszki i koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy. Gotujemy je w mundurkach przez 10 minut, a następnie studzimy. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem. Doprawiamy je solą wedle uznania.

Ziemniaki nacinamy na krzyż. W powstałych otworach umieszczamy po łyżeczce przygotowanego masła, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Bulwy zawijamy w folię aluminiową, a następnie układamy na rozgrzanym grillu.

Pieczemy do miękkości. Stan ziemniaków najlepiej sprawdzać korzystając z długiej wykałaczki, takiej jak do szaszłyków. Gdy gładko wejdzie w warzywo, będzie ono gotowe do jedzenia. Warto oprószyć je dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i podać z sosem pomidorowym.

Wskazówka: poza sezonem grillowym ziemniaki możecie przygotować w piekarniku. Będą idealne do każdego obiadu.

Ziemniaki z grilla to idealny dodatek do mięs
Ziemniaki z grilla to idealny dodatek do mięs

Źródło zdjęcia: canva/Tadulia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram