4 największe błędy, jakie Polacy popełniają podczas gotowania makaronu. Bądź czujny
Ugotowanie makaronu to teoretycznie prosta rzecz. W praktyce jednak często popełniamy szereg błędów, które skutkują między innymi mdłym smakiem i zmianą struktury włoskiego przysmaku. Poznaj największe błędy, jakie Polacy popełniają podczas gotowania makaronu.
Odpowiednio przygotowany makaron jest pyszny i sprężysty i doskonale łączy się z pozostałymi składnikami. Dodatkową zaletą dań z makaronem jest ich błyskawiczne przygotowanie i prostota.
Niezależnie od dodatków, niewłaściwie ugotowany makaron zepsuje całe danie. Błędy popełniane podczas gotowania sprawiają, że włoski przysmak traci smak, jest zimny, tłusty lub wygląda jak rozgotowane kluchy.
Czy wiesz, że każdy rodzaj makaronu pasuje do innego dania? Do sosu pomidorowego podaj penne. Do sosu ze szpinakiem- tagliatelle, do sosu z mięsem mielonym- spaghetti. Do dań na bazie sosu śmietanowego natomiast najlepiej sprawdzą się kokardki lub muszelki.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i tani obiad- tu poznasz przepis na makaron z suszonymi pomidorami i parmezanem , jest przepyszny i przygotujesz go w zaledwie kilka chwil.
Czy popełniasz te błędny podczas gotowania makaronu?
Zbyt długo gotujesz makaron
Makaron ma najlepszy smak i strukturę, kiedy gotowany jest al dente, czyli kiedy czujemy lekki opór pod zębem podczas jedzenia.
Taki makaron jest sprężysty, jędrny i rewelacyjnie komponuje się z całym daniem. Rozgotowany makaron wygląda mało apetycznie i traci swój kształt i smak. Makaron gotuj dokładnie według instrukcji.
Nie solisz wody do makaronu
Makaron ugotowany w nieposolonej wodzie lub z niewielką szczyptą soli jest mdły w smaku i psuje efekt całego dania. Do wrzącej wody dodaj solidną łyżeczkę soli.
Jeśli gotujesz większą ilość makaronu w naprawdę sporym garnku, dodaj jeszcze więcej przyprawy- tak ugotowany makaron będzie miał doskonały smak.
Do gotującego się makaronu dodajesz olej lub oliwę
Makaron naprawdę się nie poskleja, jeśli nie dodasz tłuszczu do gotującej się wody. To dobry sposób na pierogi, ale nie na makaron. Olej nie łączy się z wodą, nie wpływa więc również na smak nitek.
Dodanie oleju do gotującej się wody jedynie podniesie kaloryczność dania. Makaron nie zyska lepszego smaku, będzie jedynie tłusty.
Ugotowany makaron przelewasz zimną wodą
Ugotowany makaron schłodzony pod bieżącą wodą psuje całe danie. Sos jest gorący, makaron zimny, danie- chłodne. Makaron wyciągaj z garnka specjalną łyżką.
Następnie przełóż go na patelnię z sosem. Całość podsmaż przez chwilę- w ten sposób wszystkie składniki doskonale się połączą, a Ty otrzymasz danie jak z włoskiej restauracji.
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Banalny sposób na domową galaretkę z owocami. Lepsza i tańsza niż ze sklepu
-
Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak
-
Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki
Źródło: kuchnia.wp.pl