Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak
Poznajcie przepis na chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Ten panierowany przysmak jest tani, łatwy do zrobienia i wprost rozpływa się w ustach. By go zrobić, wystarczy ugotować ziemniaki, przecisnąć je przez praskę, połączyć z pieczarkami, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć. Prawda, że proste?
Zostały wam ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucajcie ich, tylko przeróbcie na nową potrawę. Możecie z nich zrobić na przykład kotlety lub krokiety. Dziś proponujemy zrobić właśnie te ostatnie. Dodamy do nich trochę podsmażonych pieczarek, dzięki czemu danie zyska ciekawszy smak i aromat.
Jak zrobić paluchy ziemniaczane z pieczarkami?
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
50 dag pieczarek
1 łyżka masła
1 cebula
1 jajko
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie chrupiących paluchów ziemniaczanych
Ziemniaki najlepiej wytłucz, gdy są jeszcze ciepłe. Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia, podgrzej je w garnku na niedużym ogniu lub w mikrofali, a potem je wytłucz.
Pieczarki opłucz, osącz, zetrzyj na dużych oczkach lub drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp pieczarki i przesmaż je, mieszając. Smaż je, aż odparuje nadmiar płynu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek. Całość smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Wystudź.
Pieczarki z cebulą dodaj do ziemniaków. Dodaj też do nich jajko, posiekaną natkę, 3 łyżki tartej bułki, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj masę.
Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach podłużne paluchy. Każdy panieruj w tartej bułce, a potem usmaż je na patelni ze średnio rozgrzanym olejem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne dania z gotowanych ziemniaków. Sprawdź, jak zrobić kopytka, a także, w jaki sposób przygotować kotlety ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: kulinarnawiola.home.blog