Smakosze.pl
Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche?

canva/innadodor

Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki

8 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone wychodzą wam suche i wyjątkowo zbite? Prawdopodobnie używacie zbyt chudego mięsa. A jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie proponowane przez nas dodatki. Podpowiadamy, które produkty poprawią konsystencje mięsa i sprawią, że uzyskamy soczyste dania.

Kotlety mielone smakują wyśmienicie z wieloma przyprawami np. z czosnkiem. Najlepsze nawet przyprawienie jednak nie pomoże, jeśli nie zadbamy o odpowiednie dodatki odpowiedzialne za uzyskanie odpowiedniej konsystencji masy. Przedstawiamy sprawdzone metody na nadawania im soczystości.

Projekt bez tytułu (7)

Jak wykorzystać w kuchni lawendę? Mamy kilka pomysłów

CZYTAJ DALEJ

Kotlety mielone przygotujcie z właściwego mięsa

Twarde i wyjątkowo zbite mielone często uzyskujemy, gdy masa jest przygotowywana ze zbyt chudego mięsa. Jeżeli chcecie, by wyrób nie był ciężki i tłusty, zdecydowanie lepszym pomysłem jest rezygnacja ze smażenia na rzecz przygotowania rarytasu w piekarniku.

Dobrym mięsem na kotlety nie będzie zatem wołowina. Ostrożnym należy być też przy przyrządzaniu dania z drobiu. Mięso wieprzowe czy cielęce — które zawiera nieco więcej tłuszczu — pozwoli nam uzyskać o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste mielone. Pamiętajcie, by dobrze wyrobić masę i koniecznie dodajcie namoczoną w mleku bułkę.

Do masy na kotlety mielone dodajcie konkretne produkty

Istnieje kilka sposobów na nadanie przyjemnej konsystencji kotletom mielonym. Jeśli macie stosunkowo chude mięso, warto spróbować. Wspomniane produkty najprawdopodobniej znajdziecie w kuchennych zasobach.

Pieczarki nadadzą kotletom mielonym charakteru

Oczyszczone i starte na tarce grzyby koniecznie podsmażcie wraz z cebulką. Dodanie ich do mięsa sprawi, że stanie się ono przyjemnie soczyste i delikatne. Ale uwaga — nie można podgrzewać ich zbyt długo. Sekretem tego patentu jest bowiem zawarta w pieczarce woda. To właśnie ona poprawia strukturę mięsa. Aromat kotletów stanowi miły bonus.

Ziemniak też poprawi konsystencję kotletów mielonych

Stosowany przez nasze babcie trik jest niezawodny. Starty na tarce surowy ziemniak dodany do mięsnej masy spowoduje, że usmażone kotlety będą przyjemnie soczyste i lekkie. Warto spróbować. Pamiętajcie tylko, by nie spieszyć się ze smażeniem — ziemniak musi „dojść” na patelni.

Dodatek śmietany sprawi, że kotlety mielone nie będą się rozpadać

Gęsta nabiał zwiększy stabilność masy i sprawi, że będzie ona łatwiejsza w formowaniu. Co więcej, po usmażeniu mięso będzie przyjemnie wilgotne — wprost rozpłynie się w ustach. Jeśli obawiacie się, że śmietana będzie zbyt ciężkim dodatkiem, użyjcie jogurtu naturalnego. Efekt będzie podobny.

Odpowiednie mięso to podstawa dobrych kotletów mielonych

Odpowiednie mięso to podstawa dobrych kotletów mielonych

Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, shareinfo

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Czytaj więcej >

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >