Smakosze.pl Przepisy Dodajesz sól do ziemniaków? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. 1 dodatek nada im cudownego aromatu
canva/visualgiga

Dodajesz sól do ziemniaków? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. 1 dodatek nada im cudownego aromatu

27 października 2022

Gotowane ziemniaki już wam nie smakują tak bardzo, jak kiedyś? Dodajcie do nich nieco czosnku, a staną się wyraziste i aromatyczne. Pyszny obiadowy dodatek przygotujecie szybko i niemalże bez wysiłku. Spróbujcie koniecznie — wasi bliscy będą zachwyceni.

Ziemniaki najczęściej podaje się z koperkiem. Poza sezonem letnim jednak i ten dodatek bywa pomijany. Bez dodatków niestety potrafią wyjść bez wyrazu. Połączenie ugotowanych bulw z czosnkiem nie tylko sprawi, że nabiorą charakteru, ale też pomoże wesprzeć odporność. Skusicie się?

Przepis na aromatyczne ziemniaki z wody

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 5 ząbków czosnku

  • szczypta soli

  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)

  • oliwa z oliwek lub masło klarowane

Jak przyrządzić aromatyczne ziemniaki? Dodajcie trochę czosnku, a będą pyszne

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Gdy będą miękkie, starannie odcedzamy i odparowujemy nadmiar płynu. Tłuczemy je lub rozgniatamy przy pomocy praski.

Dodajemy rozdrobniony czosnek oraz oliwę lub masło klarowane wedle uznania. Polecamy rozpocząć od wmieszania jednej łyżki tłuszczu i spróbować przed dodaniem większej porcji. Na koniec doprawiamy warzywo pieprzem, jeśli mamy ochotę. Ziemniaki podajemy do obiadu.

Wskazówka: jeżeli chcecie, by wasze ziemniaki były jeszcze bardziej aromatyczne, po ugotowaniu podpieczcie je wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i rozmarynem przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po połączeniu będą fantastyczne.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ziemniaki. Spróbujcie wersji pieczonej z wędzoną papryką . Być może też skusi was znakomita zapiekanka z dodatkiem pieczarek i mięsa mielonego .

Ziemniaki z czosnkiem są pyszne
canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy