Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Efektowne ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone". Prosty, pyszny deser dla całej rodziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.10.2022 15:52

Efektowne ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone". Prosty, pyszny deser dla całej rodziny

Efektowne ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone". Prosty, pyszny deser dla całej rodziny
Screen z filmu pochodzi z kanału Annie K na YouTube

Ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone" bez wątpienia oczaruje całą rodzinę i wszystkich gości. Szybkie ciasto zachwyca puszystością, smakiem i niecodziennym wyglądem. "Jajko sadzone" z brzoskwiniami sprawdzi się jako deser i dodatek do popołudniowej kawy. Przygotujcie je raz, a nie pożałujecie.

Ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone" jest jednym z tych deserów, do których chętnie się wraca. Jest proste w przygotowaniu, bardzo puszyste i delikatne. Owoce z syropu doskonale łączą się z kremową masą serową.

Nasze ciasto bez pieczenia robi się z twarogu, serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Masa jest niezwykle puszysta, słodka, z waniliową nutą. Spód ciasta przygotowałam z biszkoptów, możesz jednak wykorzystać również herbatniki.

Galaretkę do ciasta bez pieczenia przygotowuję z galaretek krystalicznych, które rozpuszczam w zalewie z brzoskwiń w puszce z dodatkiem wrzątku. W ten sposób galaretka będzie miała owocowy smak i ładniejszy kolor. Do ciasta możesz wykorzystać również klasyczną galaretkę cytrynową.

Ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem i wyglądem

Składniki (kwadratowa blacha o boku 24 cm):

  • 1 paczka biszkoptów

  • 500 g twarogu z wiaderka na sernik

  • 250 g mascarpone

  • 200 g śmietany 30%

  • pół szklanki cukru pudru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • łyżka soku z cytryny

  • 4,5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:

  • brzoskwinie w puszce

  • 2 galaretki krystaliczne

Jak zrobić ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone" z brzoskwiniami?

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłóż biszkoptami. Brzoskwinie odsącz z zalewy, soku nie wylewaj. Sok wlej do rondelka, dopełnij wrzątkiem do 300 ml i całość zagotuj. W gorącym płynie rozpuść 2 galaretki.

Galaretkę odstaw, żeby przestygła. Jak ostygnie włóż ją na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniała. Żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw, żeby napęczniała. Następnie podgrzewaj ją delikatnie na małym ogniu, żeby całkowicie się rozpuściła.

Twaróg przełóż do miski, zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i waniliowym. Śmietanę ubij na sztywno i przełóż do przygotowanej masy, delikatnie wymieszaj. Do żelatyny dodaj 3 łyżki masy serowej, wymieszaj. Następnie serek z żelatyną dodaj do reszty masy serowej i dokładnie wymieszaj.

Masę serową wyłóż na biszkopty i równomiernie rozprowadź. Na masie poukładaj połówki brzoskwini wypukłą stroną do góry. Ciasto zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj również kolorowe ciasto bez pieczenia z galaretką na herbatnikach. Jesienią gorąco polecam ciasto orzechowe z budyniem na słonych krakersach.

Brzoskwinie w syropie do ciasta bez pieczenia
canva/ al62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ciasto Cukier Ser