Smakosze.pl
Pieczone ziemniaki

Canva

Idealne do obiadu - pieczone ziemniaki w paprykowej marynacie

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Sto razy lepsze niż tradycyjne ziemniaki z wody - pieczone ziemniaki znikną z talerzy w mgnieniu oka. Sekretem jest cudowna marynata, która nadaje im wyjątkowego, głębokiego smaku.

Zazwyczaj ziemniaki do obiadu jadamy gotowane, ewentualnie ubite na puree. Warto jednak czasem skusić się na coś nowego.

Dziś proponujemy rewelacyjne, pieczone ziemniaki w marynacie, której nie da się oprzeć. Ich cudowny smak i chrupiąca skórka nie maja sobie równych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczone ziemniaki w marynacie paprykowej

Potrzebujesz:

  • pół kilograma ziemniaków

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

  • sól i pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki bądź ósemki, w zależności od własnych preferencji i wielkości ziemniaków.

Ciasto bez pieczenia zachwyci najbliższych

Przepyszne ciasto bez pieczenia Kinder Bueno

CZYTAJ DALEJ

W osolonej wodzie gotuj ziemniaki przez 10-15 minut. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia. To bardzo ważne, aby były chłodne przed przełożeniem do piekarnika - wtedy na ich powierzchni tworzy się cudowna, chrupiąca otoczka.

W miseczce mieszamy przyprawy z oliwa i ewentualnie łyżeczką wody. Ziemniaki wykładamy na blaszkę i delikatnie obtaczamy w marynacie.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaczki w marynacie pieczemy przez 30 minut - w połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę.

Pieczone ziemniaczki cudownie łączą się z kotletami oraz mizerią.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: karmelowy

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >