Babcia Olgi wlewała go do ciasta na drożdżówki. Wychodziło bosko puszyste
Upiecz pyszne i lekkie jak chmurka drożdżówki. Sposób na słodki smakołyk zdradziła oczywiście niezawodna babcia. Jej sekret polega na dolaniu do ciasta niewielkiej ilości octu. Dzięki temu gotowy wypiek aż rozpływa się w ustach.
Drożdżówki w wykonaniu babci od zawsze były w rodzinnym domu Olgi absolutnym hitem. Na szczęście receptura została przekazana w ręce młodszego pokolenia. Przygotuj puszyste drożdżowe ciasto i ciesz się obłędnym smakiem niesamowitej przekąski.
Przepis na wyjątkowe ciasto na drożdżówki
Składniki:
-
500 ml ciepłego mleka
-
80 g cukru
-
10 g suchych drożdży
-
1 łyżeczka soli
-
80 ml oleju roślinnego
-
2 jajka
-
700 g mąki
-
5 g proszku do pieczenia
-
1 łyżka octu 9%
-
50 g masła
-
100 g orzechów włoskich
-
3 łyżki cukru
-
1 żółtko
-
2 łyżeczki mleka
-
mak do dekoracji
Jak przygotować puszyste ciasto na drożdżówki?
Mleko do ciasta delikatnie podgrzej i wlej do dużej miski , dosyp do niego cukier oraz suche drożdże. Składniki połącz ze sobą za pomocą rózgi kuchennej . Następnie dodaj do nich sól, olej roślinny oraz 2 jajka . Całość wymieszaj.
Do miski z ciastem przesiej 600 g mąki , dołóż również proszek do pieczenia. Drewnianą łyżką zamieszaj zawartość naczynia . Do naczynia dolej łyżkę octu i ponownie połącz całość . Kiedy masa stanie się płynna przesiej do niej pozostałe 100 g mąki i zagnieć wszystko ręką do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji .
Ciasto przełóż na blat i dodaj do niego masło w temperaturze pokojowej . Całość cierpliwie wyrabiaj dłońmi. Kiedy będzie już gładkie i napowietrzone przełóż je do miski nasmarowanej niewielką ilością oleju . Naczynie przykryj folią i odstaw pod ściereczką na 40 minut w ciepłe miejsce .
W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta drożdżowego . W tym celu drobno posiekaj orzechy włoskie. Na koniec przesyp je do miseczki i wymieszaj z 3 łyżkami cukru .
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i ponownie zagnieć . Następnie podziel je na 12 równych części , każdą z nich zawiń w kulkę. Uzyskane w ten sposób bułeczki ułóż równo i przykryj na 20 minut czystą ściereczką . Po upływie tego czasu każdą z kulek delikatnie rozwałkuj, ułóż na niej łyżkę orzechowego nadzienia i zamknij całość w okrągłą drożdżówkę .
Bułeczki z ciasta drożdżowego ułóż na blaszce do pieczenia , ponownie przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie posmaruj je z wierzchu żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami mleka . Posyp je również makiem.
Nadziewane ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika . Piecz je przez ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni . Gotowe bułeczki powinny być złocisto-brązowe. Podawaj je po całkowitym ostygnięciu . Z przepisu babci usmażyć również te obłędne naleśniki . Sprawdź jaki składnik gwarantuje powstanie cudownie mięciutkich pączków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o maśle i oleju. To 100 razy lepszy patent na jajka sadzone
-
Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Przepisy od Olgi