Smakosze.pl Przepisy Babcia Olgi wlewała go do ciasta na drożdżówki. Wychodziło bosko puszyste
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Babcia Olgi wlewała go do ciasta na drożdżówki. Wychodziło bosko puszyste

5 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Upiecz pyszne i lekkie jak chmurka drożdżówki. Sposób na słodki smakołyk zdradziła oczywiście niezawodna babcia. Jej sekret polega na dolaniu do ciasta niewielkiej ilości octu. Dzięki temu gotowy wypiek aż rozpływa się w ustach.

Drożdżówki w wykonaniu babci od zawsze były w rodzinnym domu Olgi absolutnym hitem. Na szczęście receptura została przekazana w ręce młodszego pokolenia. Przygotuj puszyste drożdżowe ciasto i ciesz się obłędnym smakiem niesamowitej przekąski.

Przepis na wyjątkowe ciasto na drożdżówki

Składniki:

  • 500 ml ciepłego mleka

  • 80 g cukru

  • 10 g suchych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 80 ml oleju roślinnego

  • 2 jajka

  • 700 g mąki

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 1 łyżka octu 9%

  • 50 g masła

  • 100 g orzechów włoskich

  • 3 łyżki cukru

  • 1 żółtko

  • 2 łyżeczki mleka

  • mak do dekoracji

Jak przygotować puszyste ciasto na drożdżówki?

Mleko do ciasta delikatnie podgrzej i wlej do dużej miski , dosyp do niego cukier oraz suche drożdże. Składniki połącz ze sobą za pomocą rózgi kuchennej . Następnie dodaj do nich sól, olej roślinny oraz 2 jajka . Całość wymieszaj.

Do miski z ciastem przesiej 600 g mąki , dołóż również proszek do pieczenia. Drewnianą łyżką zamieszaj zawartość naczynia . Do naczynia dolej łyżkę octu i ponownie połącz całość . Kiedy masa stanie się płynna przesiej do niej pozostałe 100 g mąki i zagnieć wszystko ręką do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji .

Ciasto przełóż na blat i dodaj do niego masło w temperaturze pokojowej . Całość cierpliwie wyrabiaj dłońmi. Kiedy będzie już gładkie i napowietrzone przełóż je do miski nasmarowanej niewielką ilością oleju . Naczynie przykryj folią i odstaw pod ściereczką na 40 minut w ciepłe miejsce .

W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta drożdżowego . W tym celu drobno posiekaj orzechy włoskie. Na koniec przesyp je do miseczki i wymieszaj z 3 łyżkami cukru .

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i ponownie zagnieć . Następnie podziel je na 12 równych części , każdą z nich zawiń w kulkę. Uzyskane w ten sposób bułeczki ułóż równo i przykryj na 20 minut czystą ściereczką . Po upływie tego czasu każdą z kulek delikatnie rozwałkuj, ułóż na niej łyżkę orzechowego nadzienia i zamknij całość w okrągłą drożdżówkę .

Bułeczki z ciasta drożdżowego ułóż na blaszce do pieczenia , ponownie przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie posmaruj je z wierzchu żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami mleka . Posyp je również makiem.

Nadziewane ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika . Piecz je przez ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni . Gotowe bułeczki powinny być złocisto-brązowe. Podawaj je po całkowitym ostygnięciu . Z przepisu babci usmażyć również te obłędne naleśniki . Sprawdź jaki składnik gwarantuje powstanie cudownie mięciutkich pączków .

Canva / vm2002
Canva / vm2002

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Przepisy od Olgi

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy