Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Kazia robi cudowne naleśniki mleczne. Dodaje do nich 2 sekretne składniki

Babcia Kazia robi cudowne naleśniki mleczne. Dodaje do nich 2 sekretne składniki

Naleśniki mleczne
canva/Ja_Het ; RitaE, Pixabay

Naleśniki mleczne są pysznym pomysłem na śniadanie czy podwieczorek. Sekretem rozpływającego się w ustach, a jednocześnie na tyle wytrzymałego, by utrzymać każdy farsz, ciasta są wrząca woda oraz skrobia ziemniaczana. Patent babci Kazi nie ma sobie równych. Musicie spróbować.

Naleśniki są jedną z tych potraw, których przyrządzanie różni się nieco w każdym domu. Nasza dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa. Oprócz popularnej mąki pszennej wykorzystuje też skrobię, zwaną również krochmalem. Połączenie jej z wrzątkiem sprawia, że z masy wychodzą naprawdę sprężyste placki, które można dowolnie wypełniać.

Przepis na znakomite naleśniki mleczne

Składniki:

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 250 ml wrzątku

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 duże jaja lub ich zamiennik

  • około 100 g skrobi ziemniaczanej

  • 5 g cukru

  • szczypta soli

  • esencja wanilinowa lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 20 ml oleju rzepakowego + do smażenia

Jak zrobić świetnie naleśniki? Patent babci Kazi jest doskonały

Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem i cukrem wanilinowym lub esencją. Solimy masę, a następnie wlewamy mleko i stopniowo dodajemy mąkę i skrobię, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Na koniec wlewamy olej rzepakowy oraz wrzącą wodę i dokładnie wszystko łączymy. Ciasto odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie przystępujemy do smażenia. Jeżeli mamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, możemy przyrządzać smakołyk bez tłuszczu. Gdy naleśniki będą z obu stron rumiane, przenosimy na talerz i studzimy. Podajemy z wybranymi dodatkami np. z konfiturą lub słodkim serkiem czy tofu. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przygotowania roślinnej wersji naleśników

W tym przepisie jajko możemy zastąpić na dwa sposoby. Pierwszym jest wlanie zamiast nabiału 6 łyżek aquafaby i ubicie jej z cukrem. Będzie zachowywała się podobnie jak białko i masa nabierze puszystości.

Drugim jest staranne wmieszanie kleiku z siemienia lnianego na sam koniec. Jednemu jaju odpowiada 1 łyżeczka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami wody. Używamy oczywiście napoju roślinnego np. sojowego lub owsianego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na naleśniki. Polecamy słodki rarytas z sosem kawowym. Aromatyczny dodatek możecie też wykonać do prezentowanej przez nas wersji dania. Być może skusi was też prosty patent na naleśniki budyniowe.

Naleśniki mleczne są znakomite
canva/peterzsuzsa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: