Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.01.2023 15:48

Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś

Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś
canva/patnowa

Babcia Danusia przygotowuje ciasto na pączki inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Składnik ten sprawia, że gotowe pączki są niezwykle miękkie i delikatne. W smaku w żaden sposób nie wyczuwa się popularnego warzywa, a efekt jest znakomity.

Babcia Danusia przygotowuje pączki z dodatkiem ziemniaków. Pączki nadziewa domową marmoladą. Jednak kultowe słodycze możesz nadziewać w dowolny sposób, np. czekoladą, toffi, kremem orzechowym czy kokosowym.

Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową. To bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy delikatne drożdże ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość. Do pączków możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia. Wystarczy, że lekko je podgrzejesz np. w kuchence mikrofalowej. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.

Do ciasta na pączki wlej 2 łyżki spirytusu. To trik, który stosują najlepsi cukiernicy. Spirytus nie jest wyczuwalny w pączkach, a dzięki niemu ciasto wchłania o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia. Pączki będą więc delikatne, puszyste i nie będą ciężkie. Do smażenia wykorzystaj olej rzepakowy lub smalec.

Najlepsze pączki według przepisu babci Danusi

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej

  • 500 g ziemniaków

  • 40 g świeżych drożdży

  • 1/3 szklanki drobnego cukru

  • opakowanie cukru z wanilią

  • 1/3 szklanki ciepłego mleka

  • 2 łyżki spirytusu

  • 4 żółtka

  • szczypta soli

  • 5 łyżek masła

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

  • marmolada do nadziewania pączków

  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić pączki z ugotowanymi ziemniakami?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i przeciśnij przez praskę. Drożdże pokrusz, przełóż do miski. Wsyp łyżkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

W tym czasie rozpuść w rondelku masło. Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj żółtka, cukier z wanilią, cukier, roztopione masło. Dodaj również ziemniaki, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Całość wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez około 15 minut.

Wlej spirytus i ponownie wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkuj i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Wykrojone pączki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Pączki smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu po kilka minut na stronę, na jasnobrązowy kolor. Usmażone pączki nadziej marmoladą przy pomocy strzykawki cukierniczej i odstaw na chwilę na ręcznik papierowy. Pączki oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Upiecz również drożdżówki z serem i białą czekoladą. Słodkie bułeczki nie mają sobie równych. Zimą do kawy polecam ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami. Placek będzie gotowy błyskawicznie.

pączki
canva/mariashipakina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: