Smakosze.pl

canva/gannamartysheva

Zapomnij o maśle i oleju. To 100 razy lepszy patent na jajka sadzone

6 Lutego 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad, który ma niewiele kalorii i dużo białka? Przygotuj jajka sadzone na wodzie z ulubionymi dodatkami. Jajka są pełne witamin, są bogate w białko i inne wartości odżywcze. Dopraw je solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Jajka sadzone na wodzie są świetną alternatywą dla jajek sadzonych na maśle, czy oleju. Nie przypalają się na patelni, zachowują swój kształt i smakują jeszcze lepiej od tych z dużą ilością tłuszczu. Jajka podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, marchewką i innymi warzywami. W ten sposób przyrządzimy pyszny i zdrowy obiad za grosze.

Zasada przyrządzania jajek na wodzie jest prosta. Na jedno jajko wlewamy na patelnię jedną łyżkę zimnej wody. Gdy woda zacznie się gotować, wlewamy jajka i smażymy kilka minut, aż białko zupełnie się zetnie, a żółtko pozostanie lejące.

Jajka sadzone na wodzie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są bogate w białko i wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, D oraz żelazo, wapń i fosfor. Jajka pozbawione tłuszczu są o wiele lżejsze i łatwo przyswajalne.

Najlepszy patent na jajka sadzone

Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka

  • 2 łyżki wody

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

Jak zrobić jajka sadzone na wodzie?

Jajka dokładnie umyj i sparz. Na patelni podgrzej wodę. Każde jajko wbij na początku do kubka lub niewielkiej filiżanki i dopiero na patelnię z kilkoma łyżkami wody. To prosty trik, dzięki któremu unikniesz wyławiania fragmentów skorupek z patelni.

Jajka oprósz solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu. Gdy zaczną się ścinać, oprósz je posiekanym drobno szczypiorkiem i smaż, aż będą miały lejące żółtko i ścięte białko. Takie jajka są najsmaczniejsze.

Czy wiesz, co oznacza kolor skorupki jajka? Z jajek, ziemniaków, cebuli i pomidorów przygotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny. W tym artykule poznasz sprawdzony przepis.

jajka sadzone na wodzie
canva/Mikhail Nilov z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >