Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o maśle i oleju. To 100 razy lepszy patent na jajka sadzone
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.02.2023 08:14

Zapomnij o maśle i oleju. To 100 razy lepszy patent na jajka sadzone

Jajka sadzone na wodzie
canva/gannamartysheva

Szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad, który ma niewiele kalorii i dużo białka? Przygotuj jajka sadzone na wodzie z ulubionymi dodatkami. Jajka są pełne witamin, są bogate w białko i inne wartości odżywcze. Dopraw je solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Jajka sadzone na wodzie są świetną alternatywą dla jajek sadzonych na maśle, czy oleju. Nie przypalają się na patelni, zachowują swój kształt i smakują jeszcze lepiej od tych z dużą ilością tłuszczu. Jajka podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, marchewką i innymi warzywami. W ten sposób przyrządzimy pyszny i zdrowy obiad za grosze.

Zasada przyrządzania jajek na wodzie jest prosta. Na jedno jajko wlewamy na patelnię jedną łyżkę zimnej wody. Gdy woda zacznie się gotować, wlewamy jajka i smażymy kilka minut, aż białko zupełnie się zetnie, a żółtko pozostanie lejące.

Jajka sadzone na wodzie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są bogate w białko i wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, D oraz żelazo, wapń i fosfor. Jajka pozbawione tłuszczu są o wiele lżejsze i łatwo przyswajalne.

Najlepszy patent na jajka sadzone

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki wody

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

Jak zrobić jajka sadzone na wodzie?

Jajka dokładnie umyj i sparz. Na patelni podgrzej wodę. Każde jajko wbij na początku do kubka lub niewielkiej filiżanki i dopiero na patelnię z kilkoma łyżkami wody. To prosty trik, dzięki któremu unikniesz wyławiania fragmentów skorupek z patelni.

Jajka oprósz solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu. Gdy zaczną się ścinać, oprósz je posiekanym drobno szczypiorkiem i smaż, aż będą miały lejące żółtko i ścięte białko. Takie jajka są najsmaczniejsze.

Czy wiesz, co oznacza kolor skorupki jajka? Z jajek, ziemniaków, cebuli i pomidorów przygotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny. W tym artykule poznasz sprawdzony przepis.

jajka sadzone na wodzie
canva/Mikhail Nilov z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: