Babcia robi najlepszą surówkę z kapusty. Nawet Gessler poprosiłaby o przepis
Surówka z czerwonej kapusty wyśmienicie komponuje się z rozmaitymi daniami naszej kuchni. Pasuje do różnego rodzaju mięs, świetnie współgra także z rybami. Jest smaczna, zdrowa i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nie bez powody od lat przygotowują ją najlepsze kucharki na świecie, czyli nasze babcie.
Czerwona kapusta charakteryzuje się wyjątkowo twardymi liśćmi. Z tego względu przed przyrządzeniem z niej surówki babcia parzy warzywo w garnku z gorącą wodą. Pod wpływem tego działania kapusta traci swój intensywny kolor, na szczęście jest prosty sposób na jego przywrócenie. Wystarczy nieco soku z cytryny aby nasz dodatek obiadowy nie tylko doskonale smakował, ale też wyglądał.
Przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
-
1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty
-
1 cebula
-
1 kwaskowate jabłko
-
sok z cytryny
-
1 łyżeczka cukru
-
sól i pieprz do smaku
-
1-2 łyżki oleju słonecznikowego
Jak prosto przygotować babciną surówkę z czerwonej kapusty?
Z jednej połówki warzywa na surówkę usuń zewnętrzne liście oraz głąb, pozostałą część poszatkuj . W garnku zagotuj wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Kapustę parz we wrzątku przez ok. 2 minuty .
Kapustę wyjmij z garnka i odcedź na sicie . Dociskając delikatnie dłońmi usuń z niej nadmiar płynu. Następnie przełóż ją do dużej miski, w której będziesz łączyć składniki surówki. Skrop warzywo sokiem z cytryny i całość wymieszaj .
Do czerwonej kapusty dodaj cukier, pieprz oraz sól, wymieszaj. Jabłko zetrzyj na tarce a cebulę obierz i drobno posiekaj . Kiedy przyprawiona kapusta całkowicie wystygnie dodaj do niej oba pokrojone składniki oraz olej. Po wymieszaniu całości surówka gotowa jest do podania . Wyrazistą surówkę bez trudu przyrządzisz z kiszonych ogórków . Jabłkowa surówka z dodatkiem oryginalnego sosu zasmakuje absolutnie każdemu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chwycił za słoiki i wypchał je po brzegi. Strzelczyk pokazał swój patent na tani obiad
-
Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama