Smakosze.pl Przepisy Babcia robi najlepszą surówkę z kapusty. Nawet Gessler poprosiłaby o przepis
Canva / anandaBGD

Babcia robi najlepszą surówkę z kapusty. Nawet Gessler poprosiłaby o przepis

2 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Surówka z czerwonej kapusty wyśmienicie komponuje się z rozmaitymi daniami naszej kuchni. Pasuje do różnego rodzaju mięs, świetnie współgra także z rybami. Jest smaczna, zdrowa i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nie bez powody od lat przygotowują ją najlepsze kucharki na świecie, czyli nasze babcie.

Czerwona kapusta charakteryzuje się wyjątkowo twardymi liśćmi. Z tego względu przed przyrządzeniem z niej surówki babcia parzy warzywo w garnku z gorącą wodą. Pod wpływem tego działania kapusta traci swój intensywny kolor, na szczęście jest prosty sposób na jego przywrócenie. Wystarczy nieco soku z cytryny aby nasz dodatek obiadowy nie tylko doskonale smakował, ale też wyglądał.

Przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 kwaskowate jabłko

  • sok z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz do smaku

  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego

Jak prosto przygotować babciną surówkę z czerwonej kapusty?

Z jednej połówki warzywa na surówkę usuń zewnętrzne liście oraz głąb, pozostałą część poszatkuj . W garnku zagotuj wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Kapustę parz we wrzątku przez ok. 2 minuty .

Kapustę wyjmij z garnka i odcedź na sicie . Dociskając delikatnie dłońmi usuń z niej nadmiar płynu. Następnie przełóż ją do dużej miski, w której będziesz łączyć składniki surówki. Skrop warzywo sokiem z cytryny i całość wymieszaj .

Do czerwonej kapusty dodaj cukier, pieprz oraz sól, wymieszaj. Jabłko zetrzyj na tarce a cebulę obierz i drobno posiekaj . Kiedy przyprawiona kapusta całkowicie wystygnie dodaj do niej oba pokrojone składniki oraz olej. Po wymieszaniu całości surówka gotowa jest do podania . Wyrazistą surówkę bez trudu przyrządzisz z kiszonych ogórków . Jabłkowa surówka z dodatkiem oryginalnego sosu zasmakuje absolutnie każdemu .

Canva / magdagalkiewicz
Canva / magdagalkiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy