Rewelacyjna surówka z jabłek, lepsza niż z restauracji. Obłędny sos podkręci jej smak
Poniższy przepis jest doskonałym dowodem na to, że z kilku prostych składników można przygotować eleganckie danie, które z powodzeniem można postawić na stole przy wielu okazjach. Surówka z jabłek podana z aromatycznym orientalnym dressingiem wprawi w zdumienie niejednego gościa. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.
Sos do tej surówki z tartych jabłek przyprawiony jest nieoczywistymi aromatami kuminu, kolendry i cynamonu. Dodatek zmielonych orzechów włoskich skutkuje prawdziwą eksplozją smaków. Zaserwuj tę surówkę przy najbliższej okazji a przekonasz się, że każdy będzie błagał o przepis.
Przepis na niezwykłą surówkę z jabłek
Składniki:
1 główka sałaty
2 duże zielone jabłka
1 szklanka orzechów włoskich
3 łyżki cukru trzcinowego
duża garść rukoli
szczypta cynamonu
sól do smaku
łyżka soku z cytryny
Składniki na dressing:
5 łyżek octu jabłkowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
szczypta kuminu
szczypta mielonej kolendry
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić niezwykłą surówkę z jabłek i orzechów?
Zacznij od przygotowania dressingu do surówki. W tym celu orzechy włoskie drobno zmiel za pomocą młynka do kawy. Połącz je z pozostałymi składnikami na sos i całość odkładnie wymieszaj. Odstaw na bok, aby wszystkie smaki dokładnie się przegryzły.
Sałatę umyj, osusz i porwij na drobne części. Wymieszaj ją z rukolą i przełóż do dużej miski. Odstaw do czasu przygotowania pozostałych składników surówki.
W następnej kolejności przygotuj karmelizowane orzechy do surówki z jabłek. Cukier wymieszaj z cynamonem i wysyp go na rozgrzaną suchą patelnię o nieprzywierającej powłoce. Podgrzewaj składniki, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie dodaj na patelnię posiekane orzechy włoskie i mieszaj zawartość, aż każdy orzech będzie dokładnie oblepiony słodką cynamonową masą.
Orzechy odłóż do ostygnięcia porozkładane na papierze do pieczenia. Ostrożnie porozdzielaj od siebie poszczególne kawałki orzechów. W czasie ich stygnięcia przygotuj jabłka do surówki. W tym celu umyj je i zetrzyj na grubej tarce, lub pokrój w drobne słupki, polej odrobiną soku z cytryny aby nie ściemniały.
Kiedy orzechy do surówki wystygną, dodaj je do sałaty, rukoli i jabłek. Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu. Jabłko jest także składnikiem tej fantastycznej uniwersalnej surówki do obiadu. Surówka na bazie kiszonych ogórków to wyśmienity dodatek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozgrzewająca zupa gyros zachwyci nie tylko fanów kultowej sałatki. Syci i zaskakuje smakiem
Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku