Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjna surówka z jabłek, lepsza niż z restauracji. Obłędny sos podkręci jej smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.10.2022 19:22

Rewelacyjna surówka z jabłek, lepsza niż z restauracji. Obłędny sos podkręci jej smak

surówka z jabłek
Canva / Yingko

Poniższy przepis jest doskonałym dowodem na to, że z kilku prostych składników można przygotować eleganckie danie, które z powodzeniem można postawić na stole przy wielu okazjach. Surówka z jabłek podana z aromatycznym orientalnym dressingiem wprawi w zdumienie niejednego gościa. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.

Sos do tej surówki z tartych jabłek przyprawiony jest nieoczywistymi aromatami kuminu, kolendry i cynamonu. Dodatek zmielonych orzechów włoskich skutkuje prawdziwą eksplozją smaków. Zaserwuj tę surówkę przy najbliższej okazji a przekonasz się, że każdy będzie błagał o przepis.

Przepis na niezwykłą surówkę z jabłek

Składniki:

  • 1 główka sałaty

  • 2 duże zielone jabłka

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • duża garść rukoli

  • szczypta cynamonu

  • sól do smaku

  • łyżka soku z cytryny

Składniki na dressing:

  • 5 łyżek octu jabłkowego

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

  • szczypta kuminu

  • szczypta mielonej kolendry

  • szczypta cynamonu

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić niezwykłą surówkę z jabłek i orzechów?

Zacznij od przygotowania dressingu do surówki. W tym celu orzechy włoskie drobno zmiel za pomocą młynka do kawy. Połącz je z pozostałymi składnikami na sos i całość odkładnie wymieszaj. Odstaw na bok, aby wszystkie smaki dokładnie się przegryzły.

Sałatę umyj, osusz i porwij na drobne części. Wymieszaj ją z rukolą i przełóż do dużej miski. Odstaw do czasu przygotowania pozostałych składników surówki.

W następnej kolejności przygotuj karmelizowane orzechy do surówki z jabłek. Cukier wymieszaj z cynamonem i wysyp go na rozgrzaną suchą patelnię o nieprzywierającej powłoce. Podgrzewaj składniki, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie dodaj na patelnię posiekane orzechy włoskie i mieszaj zawartość, aż każdy orzech będzie dokładnie oblepiony słodką cynamonową masą.

Orzechy odłóż do ostygnięcia porozkładane na papierze do pieczenia. Ostrożnie porozdzielaj od siebie poszczególne kawałki orzechów. W czasie ich stygnięcia przygotuj jabłka do surówki. W tym celu umyj je i zetrzyj na grubej tarce, lub pokrój w drobne słupki, polej odrobiną soku z cytryny aby nie ściemniały.

Kiedy orzechy do surówki wystygną, dodaj je do sałaty, rukoli i jabłek. Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu. Jabłko jest także składnikiem tej fantastycznej uniwersalnej surówki do obiadu. Surówka na bazie kiszonych ogórków to wyśmienity dodatek.

Canva / maxmann z Pixabay
Canva / maxmann z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: