Smakosze.pl Przepisy Babciny trick na pyszne naleśniki. Koniec z gumiastym i rozpadającym się ciastem
canva/RitaE

Babciny trick na pyszne naleśniki. Koniec z gumiastym i rozpadającym się ciastem

6 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na prosty, tani i szybki obiad lub podwieczorek? Tylko naleśniki. Delikatne, puszyste i lekkie ciasto to klucz do najsmaczniejszych naleśników, niezależnie od tego, czy podasz je na słodko, czy na słono. Poznaj babciny trik na pyszne naleśniki, wyjdą idealnie.

Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które przygotujesz na wiele sposobów. Naleśniki na słodko z serkiem waniliowym i musem owocowym lub dżemem i cukrem pudrem to moi absolutni faworyci. Tak przygotowane danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.

Bardzo smaczne są również naleśniki przygotowane na słono, z warzywami, serem feta, kurczakiem, czy mięsem mielonym . Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić naleśniki na słodko, czy na wytrawnie, zastosuj jeden prosty trik, który wykorzystywały nasze babcie, aby ciasto było puszyste i pełne smaku.

Babciny trik na pyszne naleśniki

Do ciasta na naleśniki dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Cukier świetnie łączy się z solą sprawiając, że naleśniki mają doskonały smak, a samo ciasto nie jest gumiaste i się nie klei. Aby dodatkowo spulchnić naleśniki, dodaj do nich odrobinę proszku do pieczenia.

Ciasto będzie idealnie wyrobione, kiedy podczas mieszania zaczną pojawiać się małe pęcherzyki powietrza - mąka i reszta składników dobrze się połączyła i to pora na kolejny etap, czyli smażenie.

Przepis na pyszne, puszyste naleśniki

Składniki na 10 naleśników:

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki wody gazowanej

  • łyżka cukru

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • łyżka oleju roślinnego + olej do smażenia

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Mleko i wodę wlej do miski, wbij jajka, wsyp mąkę, proszek, cukier, dodaj olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Ciasto smaż partiami na patelni teflonowej z małą ilością oleju, każdy placek smaż po 2-3 minuty, na złoty kolo r, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby wszystkie oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Robienie naleśników

Źródło zdjęcia: canva/ Ja_Het

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy