Wyborne pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Danie na każdą okazje
Lubicie dania z grzybów? W takim razie polecamy wam wyborne pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Są aromatyczne, pożywne i proste do zrobienia. Takie danie możecie zaserwować na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień, a także na uroczystym stole. A więc do dzieła.
Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Co prawda grzyby leśne mają silniejszy aromat, jednak sezon na nie trwa bardzo krótko. Inaczej jest z niezawodnymi pieczarkami, które można kupić przez cały rok i po dobrych cenach.
Co z nich zrobić? Zwykle je smażymy i dusimy w śmietanie, lubimy też pieczarkową zupę, a także zapiekanki z dodatkiem tych grzybów. Dziś jednak proponujemy wam potrawę, która może być przystawką lub daniem głównym. Wszystko zależy od tego, ile podacie sztuk. Będą to pieczarki faszerowane mięsem.
Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem?
Składniki:
8-10 dużych pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
40 dag mielonego mięsa wieprzowego
majeranek
chilli
1 czerwona papryka
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
15 dag mozzarelli
Przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Odłam ich nóżki i drobno je posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż.
Do cebuli dodaj posiekane nóżki grzybów oraz mielone mięso. Oprósz majerankiem, chilli, pieprzem i czosnkiem. Smaż całość, aż mięso nie będzie surowe.
Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj do smażonego mięsa razem z przecierem pomidorowym. Całość smaż kilka minut, dopraw do smaku.
Każdy kapelusz pieczarki oprósz solą i pieprzem, a potem nadziej go przygotowanym farszem. Posyp startą mozzarellą, piecz ok. 30 minut w 180 st. C.
Po więcej inspiracji na potrawy z pieczarkami zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na pieczarki w chrupiącej panierce, a także na pieczarki z grilla.
Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę
Źródło: przepisy