Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.05.2022 16:40

Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego?

Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego?
canva/Neonci

Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym sposobem na kaszel i wiele dolegliwości. Domowe lekarstwo przygotujesz błyskawicznie, wystarczą kwiaty rośliny i cukier. Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego?

Wystarczą 2- 3 łyżeczki dziennie domowego syropu, aby szybko poczuł jego dobroczynny wpływ. Syrop możesz pić samodzielnie, posłodzić nim herbatę, a nawet posmarować kromkę chleba, ponieważ ma dość gęstą konsystencję.

Syrop mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci. Lekarstwo nie jest jednak zalecane osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego i trawiennego, jak wrzody żołądka, nadkwasota, czy niedrożność dróg żółciowych lub jelit.

Przygotuj również domowy syrop brzozowy, ma wiele cennych właściwości- tu poznasz prosty przepis na syrop z liści brzozy, jest idealny na wzmocnienie i oczyszczanie organizmu.

Właściwości lecznicze syropu z mniszka lekarskiego

Syrop wspiera górne drogi oddechowe i pomaga walczyć z uporczywym kaszlem i objawami przeziębienia i grypy. Mniszek lekarski to bogate źródło witaminy C, A, D i witamin z grupy B. Ponadto w roślinie znajdziemy spore ilości żelaza, magnezu i potasu.

Syrop z mniszka wspiera więc cały układ odpornościowy, reguluje ciśnienie tętnicze i pracę serca, wspiera proces produkcji krwi. Regularne stosowanie syropu ma również pozytywny wpływ na cały układ moczowy, wspiera koncentrację, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Przepis na domowy syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • kwiatki mniszka lekarskiego

  • cukier lub ksylitol

  • słoiczki

Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego?

Umyj i osusz kwiaty mnisza, słoiki wyparz, do słoików układaj warstwowo kwiaty. Warstwy o grubości 2 cm posyp cukrem lub ksylitolem, powtarzaj czynność do wypełnienia całego słoiczka.

Wypełnione pojemniki zakręć i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce, syrop będzie gotowy po około 7- 10 dniach. Syrop możesz przecisnąć przez gazę lub gęste sito i wlać do szklanej butelki z korkiem, butelkę przechowuj w lodówce.

Syrop z mniszka lekarskiego

Źródło zdjęcia: canva/ karma_pema Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram