Babeczki z owocami lata – słodkość słonecznego smaku
Przysmak lata
Letnie owoce, takie jak: maliny, czereśnie, jagody, borówki, truskawki, jeżyny, morele czy porzeczki to dla wielu osób jeden z powodów, dla których na lato czekają z niecierpliwością. Ich wyjątkowe smaki – często łączące słodkość z lekką nutką kwasowości – idealnie sprawdzają się do jedzenia wprost z miseczki, łubianki czy wręcz… krzaczka lub drzewa! Świetnie pasują też do dań wytrawnych, jak np. sałatka z malinami czy schab w sosie truskawkowym. Niewątpliwie jednak ich znakiem rozpoznawczym są desery – smoothies, bułeczki, jak np. jagodzianki, różnego rodzaju kremy, serniki na zimno czy właśnie babeczki z owocami lata.
Co przy tym ważne, tego typu desery można przygotować w naprawdę zdrowy sposób. Proste składniki, pozbawione tłuszczów trans, a do tego świeże owoce – może być to dobrą dawką składników odżywczych, np. witaminy C, której jest bardzo wiele chociażby w truskawkach. Jagody znane są zaś ze wspierania wzroku, a maliny od wieków wykorzystuje się do łagodzenia przeziębień. Warto więc postawić właśnie na naturalne dodatki do babeczek – co istotne, jest to też dobry pomysł na przemycenie choć odrobiny witamin małym niejadkom! Bo któż nie skusi się na kolorowe babeczki z owocami lata? Sprawdź zatem, jak je zrobić i w prosty sposób podbij serce każdego, kto weźmie choć jeden ich kęs!
Babeczki z owocami lata – przepis
Składniki:
100 g masła
2/3 szklanki cukru pudru (można zmniejszyć tę ilość)
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
150 ml mleka (można zamienić na 100 ml mleka + 50 ml maślanki)
szczypta soli
50 g jagód lub borówek
50 g wiśni bez pestek (lub czereśni, truskawek czy malin)
Przygotowanie:
Masło powinno być miękkie, dlatego zanim zaczniesz przygotowywać babeczki z owocami lata, wyjmij je z lodówki. Gdy będzie miękkie, ubij je z cukrem pudrem tak, by masa była jednolita i puszysta.
Powoli dodawaj jajka – najpierw jedno, a dopiero po chwili drugie – cały czas miksując. Wsyp szczyptę soli.
Następnie przesiewając przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypuj ją powoli do masy – najpierw 1/3, a zaraz potem dolej odrobinę mleka (jeśli dodajesz też maślankę, wymieszaj ją z mlekiem zanim zaczniesz dodawać). Masę cały czas miksuj na niewielkich obrotach.
Kontynuuj dodawanie mąki i mleka – znów dodaj 1/3, później część mleka, ponownie 1/3 mąki i znów mleko. Kiedy całość będzie już połączona, miksuj do gładkiej masy (przejdź na średnie obroty sprzętu).
Przygotuj specjalną blachę do pieczenia muffinek i wyłóż ją papilotkami (możesz też użyć silikonowych foremek do muffinek) – przepis wystarczy na około 12 babeczek.
Do każdej papilotki dodaj masę – mniej więcej do połowy. Następnie włóż w nią owoce: po jednej/dwie wiśnie oraz kilka jagód.
Włóż do piekarnika rozgranego do 180°C (bez termoobiegu) i piecz przez około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź, czy są już dopieczone w środku – zrób test „suchego patyka”. Włóż w środek muffiny patyk do szaszłyków. Jeżeli po wyciągnięciu będzie suchy, oznacza to, że babeczki z owocami lata są gotowe!
Wyjmij babeczki z piekarnika i po ostygnięciu posyp przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Babeczki z owocami lata – do wyboru, do koloru
Pamiętaj, że możesz modyfikować przepis zgodnie ze swoimi potrzebami – mowa przede wszystkim o ilości cukru. Podany przepis pozwala przygotować muffinki z owocami lata, które nie powinny być za słodkie. Cierpkie wiśnie i jagody raczej dodadzą babeczkom lekko kwaskowatego posmaku, ale w połączeniu z ciastem i cukrową posypką stworzą to zgrany duet.
Możesz też nieco urozmaicić babeczki polewą – przygotuj lukier z cukru pudru (100 g) i 3 łyżek soku z cytryny (może być pół na pół z wodą). Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj sok i ucieraj wierzchem łyżki na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę więcej wody, jeśli zaś za rzadka, cukru pudru. Pamiętaj, że jeżeli dodasz lukier na ciepłe babeczki, szybko stwardnieje. Jeśli więc chcesz ułożyć na nim dodatkowe owoce do ozdoby – pospiesz się. Owoce lata nie będą na Ciebie czekać!