Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami
pixabay.com

Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami

Bakłażan zapieczony z kozim serem, pomidorami, ziołami, podany z pesto bazyliowym tworzy lekkie, ale i bardzo pożywne danie rodem ze słonecznej Italii.

Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami

Bakłażan jest warzywem dostępnym przez cały rok. Zapieczony z kozim serem, pomidorami, ziołami i pesto bazyliowym tworzy lekkie, ale i bardzo pożywne danie rodem ze słonecznej Italii


Bakłażan. Wartości odżywcze

Bakłażan w 90% złożony jest z wody. Jest więc warzywem o niskim indeksie glikemicznym i małej kaloryczności. Zawiera znikome ilości białka oraz węglowodanów.
Bakłażan bogaty jest w witaminy z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy i mięśniowy, witaminę A, odpowiedzialną za prawidłowe widzenie i wygląd skóry.
To również źródło witaminy C, która wzmacnia cały układ naczyniowy oraz naszą odporność.


Bakłażan zapieczony z kozim serem i pomidorami

Aby przygotować 4 porcje bakłażana z pomidorami i kozim serem, potrzebujesz:


- kozi ser,
- bakłażan,
- 2 pomidory,
- czerwoną paprykę,
- zielone oliwki,
- natkę pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwę z oliwek


Bakłażana pokrój wzdłuż, aby powstały cztery kawałki. Posiekaj czosnek i zarumień go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażonego czosnku. Następnie zagotuj. Dopraw pieprzem i solą. Odstaw do przestygnięcia. Do nasmarowanego oliwą z oliwek żaroodpornego naczynia włóż pokrojonego bakłażana. Następnie na każdym kawałku rozsmaruj pomidory z czosnkiem. Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią bakłażany. Następnie połóż na nich kawałki papryki oraz pokrojony w cienkie plastry kozi ser. Na samą górę dodaj zielone oliwki z oliwek, oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą.

Tak przygotowane bakłażany włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piecz 20 minut.


Bakłażany z pomidorami i kozim serem. Sposób podania

Zapieczone bakłażany stanowić mogą samodzielne danie. Możesz jednak podawać je z ulubioną kaszą, ryżem, warzywami. Bakłażany smakują rewelacyjnie również z bazyliowym pesto.

Aby przygotować pesto, potrzebujesz:

  • świeżą bazylię,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub nerkowca.

Orzechy podsmaż na rozgrzanej, suchej patelni. Wszystkie składniki włóż do moździerza lub blendera i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Smacznego!

Następny artykuł