Smakosze.pl Przepisy Banalnie prosty sposób na puszyste i chrupiące placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
canva/photoanatomy, Getty Images

Banalnie prosty sposób na puszyste i chrupiące placki ziemniaczane

17 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane mogą wielu osobom jawić się jako bardzo powszednie danie, w końcu przygotowuje się je wyjątkowo często. Aby urozmaicić sobie codzienny jadłospis, warto sporządzić je w odrobinę inny sposób, dzięki któremu placki będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Wystarczy dodać do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak łatwo wykonać ten przepis.

Placki ziemniaczane towarzyszą nam od wielu lat, gdyż są potrawą szybką i łatwą w gotowaniu, a duża ilość metod podania sprawia, że każdy może dostosować ich smak pod swoje preferencje. Ich największym mankamentem może być dla niektórych brak puszystości - na szczęście można łatwo rozwiązać ten problem.

Ubita na sztywno piana z białek jaj wykorzystywana jest w wielu wypiekach, jako naturalny spulchniacz. Pęcherzyki powietrza sprawiają, że placki osiągają znacznie większą grubość, przy jednoczesnej delikatności oraz puszystości.

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 3 jajka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

  • olej roślinny

Zacznij od przesiania mąki przez sitko bezpośrednio do dużej miski. Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki, opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiksuj w blenderze na gładką masę. Odcedź je z nadmiaru wody i przełóż do mąki.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do ziemniaków z mąką, a białka ubij mikserem lub kuchenną rózgą na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka, mąkę i ziemniaki połącz ze sobą i dodaj do nich pianę oraz świeżo mielony pieprz - wmieszaj ją bardzo delikatnie do ciasta, aby nie pozbyć się z niej powietrza.

Na patelnię wlej niewielką ilość oleju i mocno go rozgrzej ( wysoka temperatura tłuszczu sprawi, że placki wyjdą mniej tłuste po smażeniu ). Wykładaj na nią porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż gotowe placki na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru oleju. Podawaj na słodko lub słono. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą. Ten tekst wyjawia sposób na uzyskanie wyjątkowo chrupiących placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl