Smakosze.pl
gulasz z serc

canva/Polina Shurygina

Serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym

16 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś mamy propozycję obiadową dla poszukiwaczy niezwykłych smaków. Zaserwujemy wam serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym. Oczywiście niektórzy podrobów nie tkną, ale jest też wielu ich smakoszy. Jednak z całą pewnością podrobom nie można odmówić charakteru i wyrazistości.

Podroby dla niektórych są tym daniem, którego nigdy nie spróbują. Już na samą myśl, nie mają na nie ochoty. Jest też wielu takich, co mimo swojego nastawienia podroby spróbowało i się nimi zachwyciło. W podrobach pociąga ich niezwykła konsystencja, bo np. wątróbka jest kremowa, żołądki lekko gumiaste, a serca twardawe. Mają też zdecydowany smak, którego nie ma białe mięso.

Proponowane dziś drobiowe serca nie są trudne do przygotowania. Wymagają tylko około godziny duszenia. Zaprawiony chrzanem sos doskonale pasuje do klusek, ziemniaków czy kaszy.

Serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym

Składniki:

  • 40 dag serc kurczaka

  • 1/2 l bulionu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 marchewka

  • 1 łyżka mąki

  • 2-3 łyżki śmietany

  • 1 łyżka tartego chrzanu

  • sól, pieprz

ciasto na pierogi

Niezwykle elastycznie i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie gulasz z serc drobiowych

Serca oczyść z tłuszczu i błonek, opłucz. Włóż do rondelka, zalej bulionem, zagotuj. Usuń szumowinę, gotuj na małym ogniu.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj, delikatnie zrumień na oleju. Dodaj do gotujących się serc razem z pokrojoną marchewką. Gulasz duś na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. godzinę.

Mąkę rozprowadź ze śmietaną, a potem z częścią gorącego sosu. Wlej do rondelka, zamieszaj, dodaj też chrzan. Gotuj całość jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotowany gulasz podawaj z makaronem, kopytkami, ziemniakami lub kaszą. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Po więcej przepisów na dania z podrobów zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na cynaderki w śmietanie, a także na soczystą wątróbkę.

chrzan

chrzan

Źródło zdjęcia: canva/eskymaks

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tomekgotuje.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >