Serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym
Dziś mamy propozycję obiadową dla poszukiwaczy niezwykłych smaków. Zaserwujemy wam serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym. Oczywiście niektórzy podrobów nie tkną, ale jest też wielu ich smakoszy. Jednak z całą pewnością podrobom nie można odmówić charakteru i wyrazistości.
Podroby dla niektórych są tym daniem, którego nigdy nie spróbują. Już na samą myśl, nie mają na nie ochoty. Jest też wielu takich, co mimo swojego nastawienia podroby spróbowało i się nimi zachwyciło. W podrobach pociąga ich niezwykła konsystencja, bo np. wątróbka jest kremowa, żołądki lekko gumiaste, a serca twardawe. Mają też zdecydowany smak, którego nie ma białe mięso.
Proponowane dziś drobiowe serca nie są trudne do przygotowania. Wymagają tylko około godziny duszenia. Zaprawiony chrzanem sos doskonale pasuje do klusek, ziemniaków czy kaszy.
Serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym
Składniki:
40 dag serc kurczaka
1/2 l bulionu
1 cebula
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 łyżka mąki
2-3 łyżki śmietany
1 łyżka tartego chrzanu
sól, pieprz
Przygotowanie gulasz z serc drobiowych
Serca oczyść z tłuszczu i błonek, opłucz. Włóż do rondelka, zalej bulionem, zagotuj. Usuń szumowinę, gotuj na małym ogniu.
Cebulę obierz, grubo poszatkuj, delikatnie zrumień na oleju. Dodaj do gotujących się serc razem z pokrojoną marchewką. Gulasz duś na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. godzinę.
Mąkę rozprowadź ze śmietaną, a potem z częścią gorącego sosu. Wlej do rondelka, zamieszaj, dodaj też chrzan. Gotuj całość jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowany gulasz podawaj z makaronem, kopytkami, ziemniakami lub kaszą. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Po więcej przepisów na dania z podrobów zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na cynaderki w śmietanie, a także na soczystą wątróbkę.
Źródło zdjęcia: canva/eskymaks
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: tomekgotuje.blogspot