Bananowe racuchy z 2 składników. Prosty patent na przepyszne śniadanie
Do zrobienia racuchów wcale nie potrzebujesz mleka, mąki, drożdży czy nawet cukru - w zupełności bowiem wystarczają jedynie jajka i banany. Łącząc tylko te dwa składniki, tworzy się ciasto, z którego można usmażyć najpyszniejsze racuchy. Ciężko o lepszy śniadaniowy posiłek, który wymaga jeszcze mniej pracy.
Racuchy bananowe genialnie ratują sytuację, gdy w porannym stresie dokądś się spieszysz i musisz coś na szybko zjeść. Nie musisz się zastanawiać nad ich przygotowaniem, a wszystkie potrzebne składniki i tak prawdopodobnie masz w domu.
Bananowe placuszki to także świetny sposób, aby przemycić nieco owoców do diety osób, które za nimi nie przepadają. Jeśli chcesz mniej kaloryczną wersję, smaż placki na patelni pokrytej teflonem, dzięki czemu nie potrzeba żadnego tłuszczu.
Przepis na racuchy bananowe
Składniki:
-
2 banany
-
2 jajka
Zacznij od wybrania odpowiednich owoców. Do takich potraw najlepiej sprawdzają się dojrzałe banany, które mają ogromne pokłady słodyczy. Sięgnij więc po najciemniejsze sztuki, jakie posiadasz i umyj je pod bieżącą wodą.
Następnie obierz je ze skórki i wrzuć do miski. Za pomocą widelca rozgnieć miąższ na jednolitą masę. Wbij do miski jajka i wymieszaj je rózgą kuchenną, przy okazji lekko ubijając mieszankę, co zwiększy puszystość racuchów.
Patelnię z powłoką przeciw przywieraniu połóż na palniku średniej mocy i włącz go. Możesz polać ją niewielką ilością oleju. Wykładaj na nią porcje masy. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem dla dekoracji posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/AksanaYasiucheia, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak wykorzystać fusy po kawie? Liczne zastosowania pokochały miliony
-
Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku
Źródło: kulinarnesos