Smakosze.pl Przepisy Bananowe racuchy z 2 składników. Prosty patent na przepyszne śniadanie
canva/PingPongCat, Getty Images

Bananowe racuchy z 2 składników. Prosty patent na przepyszne śniadanie

9 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Do zrobienia racuchów wcale nie potrzebujesz mleka, mąki, drożdży czy nawet cukru - w zupełności bowiem wystarczają jedynie jajka i banany. Łącząc tylko te dwa składniki, tworzy się ciasto, z którego można usmażyć najpyszniejsze racuchy. Ciężko o lepszy śniadaniowy posiłek, który wymaga jeszcze mniej pracy.

Racuchy bananowe genialnie ratują sytuację, gdy w porannym stresie dokądś się spieszysz i musisz coś na szybko zjeść. Nie musisz się zastanawiać nad ich przygotowaniem, a wszystkie potrzebne składniki i tak prawdopodobnie masz w domu.

Bananowe placuszki to także świetny sposób, aby przemycić nieco owoców do diety osób, które za nimi nie przepadają. Jeśli chcesz mniej kaloryczną wersję, smaż placki na patelni pokrytej teflonem, dzięki czemu nie potrzeba żadnego tłuszczu.

Przepis na racuchy bananowe

Składniki:

  • 2 banany

  • 2 jajka

Zacznij od wybrania odpowiednich owoców. Do takich potraw najlepiej sprawdzają się dojrzałe banany, które mają ogromne pokłady słodyczy. Sięgnij więc po najciemniejsze sztuki, jakie posiadasz i umyj je pod bieżącą wodą.

Następnie obierz je ze skórki i wrzuć do miski. Za pomocą widelca rozgnieć miąższ na jednolitą masę. Wbij do miski jajka i wymieszaj je rózgą kuchenną, przy okazji lekko ubijając mieszankę, co zwiększy puszystość racuchów.

Patelnię z powłoką przeciw przywieraniu połóż na palniku średniej mocy i włącz go. Możesz polać ją niewielką ilością oleju. Wykładaj na nią porcje masy. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem dla dekoracji posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/AksanaYasiucheia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarnesos

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy