Rewelacyjne naleśniki z jednego składnika
Naleśniki z jednego składnika wydają się być czymś nieosiągalnym, jednak każdy może je bardzo łatwo przygotować. Jedynym produktem potrzebnym do ich zrobienia jest kasza gryczana. Takie naleśniki mają intensywny smak i bardziej zbitą fakturę w porównaniu do tradycyjnych.
Naleśniki zazwyczaj kojarzą nam się z ciastem naleśnikowym, do którego dodaje się kilka produktów, aby utworzyć odpowiednią konsystencję oraz smak. W tym przypadku wymagana jest jedynie kasza gryczana.
Jeśli preferujesz bardziej delikatny smak, możesz zamienić zwykłą kaszę prażoną na wersję białą - czyli kaszę, która nie była prażona przez producenta.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.
Składniki:
szklanka surowej kaszy gryczanej
500 ml wody
Gotowanie zacznij dzień wcześniej, dzięki temu usmażone naleśniki będą miały o wiele lepszą fakturę. Suchą kaszę wsyp do miski i zalej ją wodą. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia zmiksuj ziarna wraz z wodą za pomocą blendera. Gdy mieszanka stanie się gładka i nie będzie w niej żadnych ziaren, możesz przestać miksować. Jeśli chcesz, dopraw ciasto solą oraz pieprzem.
Suchą patelnie postaw na gazie i rozgrzej ją. Wylewaj na nią porcje ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor. Takie naleśniki świetnie komponują się ze składnikami słodkimi, jak i słonymi. Smacznego.
Źródło: canva/nndrln, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kodrownowagi.pl