Smakosze.pl
Naleśniki

canva/olgakr, Getty Images

Rewelacyjne naleśniki z jednego składnika

19 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Naleśniki z jednego składnika wydają się być czymś nieosiągalnym, jednak każdy może je bardzo łatwo przygotować. Jedynym produktem potrzebnym do ich zrobienia jest kasza gryczana. Takie naleśniki mają intensywny smak i bardziej zbitą fakturę w porównaniu do tradycyjnych.

Naleśniki zazwyczaj kojarzą nam się z ciastem naleśnikowym, do którego dodaje się kilka produktów, aby utworzyć odpowiednią konsystencję oraz smak. W tym przypadku wymagana jest jedynie kasza gryczana.

Jeśli preferujesz bardziej delikatny smak, możesz zamienić zwykłą kaszę prażoną na wersję białą - czyli kaszę, która nie była prażona przez producenta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Składniki:

  • szklanka surowej kaszy gryczanej

  • 500 ml wody

Gotowanie zacznij dzień wcześniej, dzięki temu usmażone naleśniki będą miały o wiele lepszą fakturę. Suchą kaszę wsyp do miski i zalej ją wodą. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce.

Projekt bez tytułu - 2021-09-19T104358.433

Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?

CZYTAJ DALEJ

Następnego dnia zmiksuj ziarna wraz z wodą za pomocą blendera. Gdy mieszanka stanie się gładka i nie będzie w niej żadnych ziaren, możesz przestać miksować. Jeśli chcesz, dopraw ciasto solą oraz pieprzem.

Suchą patelnie postaw na gazie i rozgrzej ją. Wylewaj na nią porcje ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor. Takie naleśniki świetnie komponują się ze składnikami słodkimi, jak i słonymi. Smacznego.

Naleśniki

Źródło: canva/nndrln, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kodrownowagi.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica na boczku - idealny początek dnia

Czytaj więcej >