Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku
Kuchnia jest miejscem, które powinno świecić czystością. Dlatego podpowiemy wam, jak sprzątać kuchnię i zdradzimy sprawdzone metody na utrzymanie w niej porządku. Gdy będziecie sprzątać w kuchni na bieżąco, nigdy nie będziecie mieli problemu z bałaganem czy nieprzyjemnym zapachem. A przyrządzanie i spożywanie posiłków w lśniącej kuchni będzie prawdziwą przyjemnością.
Przyznacie sami, że praca, a nawet przebywanie w zabałaganionym pomieszczeniu nie jest przyjemnością. Trudno się w nim skupić i co gorsza, trudno znaleźć, to co jest właśnie potrzebne. Dbanie o porządek jest więc bardzo ważne nie tylko ze względów wizualnych, ale też higienicznych i służy naszemu dobremu samopoczuciu.
O porządek warto dbać na bieżąco i regularnie. To pozwoli nam uniknąć nagromadzenia bałaganu i tracenia czasu na wielkie sprzątanie. Za to czystością i świeżością będziemy mogli cieszyć się każdego dnia. Jak zatem sprzątać kuchnię?
Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku
Po pierwsze warto stworzyć plan, który pomoże organizacyjnie w sprzątaniu. Dobrze jest wypisać sobie zadania do wykonania na kartce papieru i ustalić, co jaki czas trzeba je przeprowadzać. W kuchenne czynności warto zaangażować wszystkich domowników, bo z tego pomieszczenia korzystają wszyscy. Można im więc przydzielić poszczególne zadania.
Do czynności, które trzeba robić codziennie, należą:
opróżnianie zmywarki i wkładanie do niej brudnych naczyń
ręczne zmywanie tego, czego nie można myć w zmywarce
czyszczenie zlewu
wycieranie kuchennych blatów i kafelków nad kuchenką
wynoszenie śmieci
zamiatanie podłogi
Raz w tygodniu powinniśmy:
przejrzeć zawartość lodówki i usunąć z niej produkty przeterminowane
wyczyścić kuchenkę
przetrzeć fronty szafek i ich górną powierzchnię
wymienić zmywaki, szmatki i ściereczki
umyć podłogę
Raz w miesiącu warto:
umyć lodówkę
rozmrozić i wyczyścić zamrażarkę
wyczyścić piekarnik, kuchenkę mikrofalową i zmywarkę
przejrzeć i wyczyścić kuchenne szafki
O czym warto pamiętać?
Brudne talerze warto spłukać od razu po zjedzeniu, wtedy resztki jedzenia nie zdążą na nich zaschnąć i będą łatwiejsze do usunięcia.
W zlewie nie należy zostawiać mokrych szmatek i gąbek. Mogą się na nich rozwinąć bakterie i nabiorą brzydkiego zapachu. Należy je dokładnie wypłukać i położyć do wysuszenia.
Dbaj o wolną przestrzeń na kuchennym blacie. Będziesz mieć więcej miejsca do pracy i wizualnie całość będzie wyglądała na zadbaną. Poza tym na przedmiotach łatwo osiada kurz i tłuszcz, który trudno się usuwa. Lepiej więc schowaj je do szafki.
Po więcej kuchennych porad zapraszamy do naszego serwisu. Dowiesz się z niego np. jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki, a także, jak czyścić deskę do krojenia.
Źródło zdjęcia: canva/MarkPiovesan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kultowe ciasto "Cielaczek" z czasów PRL-u. Najlepszy przepis
Chrupiące i słodkie tosty francuskie. Smak jak za dawnych lat
Pieczona cukinia faszerowana wątróbką. Niezwykły sposób na tani obiad
Źródło: garneczki, westwing