Przepis na napój z bananów
Banany należą do jednych z najpopularniejszych owoców. Są dostępne przez cały rok. Doskonale sprawdzą się jako lekka przekąska w ciągu dnia lub składnik pysznego deseru (przepis na jeden z nich podawaliśmy w tym artykule ). Banany mogą być także składnikiem bardzo zdrowego koktajlu. Jego korzyści zdrowotne są niemal nie do przecenienia!
Dlaczego warto jeść banany?
Zdrowa i zbilansowana dieta to klucz do naszego dobrego samopoczucia. Nie powinno w niej zabraknąć owoców i warzyw! Okazuje się, że jedzenie bananów może np. obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Te owoce powinny się również znaleźć w diecie nadciśnieniowców. Powód? W 100 g bananów znajduje się aż 358 mg potasu. Jest to pierwiastek, który słynie z tego, że potrafi obniżyć ciśnienie. Jak podaje portal Poradnik Zdrowie sama Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), zaleca wpisanie go do diety bogatej w potas, o niskiej zawartości sodu. Jest ona szczególnie polecana osobom borykającym się zza wysokim ciśnieniem .
Banany mogą być składnikiem prostego i smacznego koktajlu. Jego wykonanie nie jest trudne, za to zalety robią ogromne wrażenie. Napój m.in . wzmocni naszą odporność, zniweluje problemy ze snem oraz poprawi pamięć. Zdradzamy, jak go wykonać.
Przepis na koktajl z bananów
Składniki:
-
2 banany
-
200 ml wody
-
2 laski cynamonu
Sposób wykonania:
Obierz banany ze skórki i pokrój je w drobne plastry i gotuj do miękkości wraz z dwoma laskami cynamonu. Wystudź i przecedź napój. Gotowy wywar pij wieczorem przed snem. Efekty będą widoczne już po kilku dniach.
Zamiast gotowej laski cynamonu możesz dodać do gotowej mikstury jedną łyżeczkę tej aromatycznej przyprawy (więcej na temat jej zalet przeczytasz tutaj ).
Dlaczego warto zjeść banana przed snem?
Tak jak wspominaliśmy w powyższym akapicie, banana szczególnie warto zjeść wieczorem. Powód? Jego skórka zawiera wiele magnezu i potasu, które działają rozluźniająco na organizm.
Uwaga! Warto wybierać ekologiczne, dobrej jakości banany, ponieważ niestety gotowanie i spożywanie owocu, którego skórka miała kontakt z różnymi środkami chemicznymi może nie być korzystny dla naszego zdrowia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Poradnik Zdrowie/ Portal ABC Zdrowie/ Przepisy Teściowej