Nietypowy przepis Magdy Gessler na naleśniki
Naleśniki uchodzą za jedno z najbardziej klasycznych dań. Niektórzy preferują ich słodkie wydania, a inni gustują w wytrawnych odsłonach. Niezależnie od upodobań, najbardziej istotne jest ciasto. Magda Gessler przyrządza je w nieco inny sposób, niż można by się tego spodziewać.
Wyborne naleśniki według przepisu słynnej restauratorki
Nie da się ukryć, że naleśniki często goszczą na stołach wielu smakoszy. Można je serwować zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Jakiś czas temu wspominaliśmy o kolejności dodawania poszczególnych składników.
Tym razem przyjrzymy się bliżej recepturze Magdy Gessler. Naleśniki w tej odsłonie sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że gwiazda Kuchennych Rewolucji wykorzystuje do ich przygotowania masło klarowane oraz wodę gazowaną.
Dlaczego Magda Gessler wzbogaca naleśniki o te składniki?
Woda gazowana sprawia, że naleśniki charakteryzują się większą puszystością. Ciasto jest znacznie delikatniejsze i zachęca do zajadania. Ten niepozorny dodatek cieszy się coraz większą popularnością.
Większe zaskoczenie może wzbudzić masło klarowane. Magda Gessler zastępuje nim olej do smażenia. Dzięki takiemu zabiegowi naleśniki będą o wiele bardziej smakowite. Nie od dziś wiadomo, że masło ma bardziej kuszące walory od zwykłego oleju.
(Canva.com / pixelshot)
Przepis na naleśniki od Magdy Gessler
Receptura na naleśniki nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Ich przygotowanie to czysta frajda i każdy poradzi sobie z tym zadaniem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
500 g mąki
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
3 jaja
2 g soli
masło klarowane
Mąkę przesiewamy do sporek miski. Wzbogacamy ją o jajka, mleko, wodę i sól. Jeśli chcemy przyrządzić naleśniki w wytrawnym wydaniu, ciasto możemy doprawić także pieprzem, papryką i mieszanką ziołową. W przypadku słodkich placków dobrze sprawdzi się odrobina cukru i cynamonu.
Składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub blendera. Ciasto powinno być jednolite. Jego konsystencja będzie prawidłowa, jeśli po zanurzeniu łyżki ciasto do niej przylgnie spływając cieniutką stróżką. Zbyt rzadkie ciasto wzbogacamy o mąkę, a nadmiernie gęste o mleko lub wodę.
Patelnię smarujemy masłem klarowanym. Kiedy już się nagrzeje, wylewamy na nią ciasto. Ogień nie powinien być zbyt duży. Dzięki temu nasze naleśniki będą bardziej puszyste. Po 1,5 minuty przewracamy je na drugą stronę. Warto również sięgnąć po babciny przepis na naleśniki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy