Smakosze.pl Przepisy Puszyste placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekretem jest dodatek drożdży
canva/peredniankina, Getty Images

Puszyste placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekretem jest dodatek drożdży

24 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane w zupełnie nowej odsłonie prezentują się nad wyraz okazale i jeszcze lepiej smakują. Puszyste placki nie są jednak przygotowane z tartych ziemniaków, lecz wcześniej ugotowanych. Dzięki temu w łatwy sposób nie tylko sporządzisz pyszne placki, lecz również wykorzystasz resztki z wcześniejszego obiadu.

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków zachwycają puszystością dzięki dodaniu do nich drożdży. Te fermentując, napełniają ciasto bąbelkami gazu wspaniale je napowietrzając, nadając plackom dużą objętość.

Placki z ugotowanych ziemniaków mają delikatną teksturę, co pozwala wnieść ciekawy powiew świeżości do klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Poniższą propozycję można jeść zarówno na słodko, jak i na słono.

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 700 g ziemniaków ugotowanych

  • 20 g drożdży świeżych

  • 3 jajka

  • 50 ml mleka

  • 250 ml śmietany 18%

  • 125 g mąki

  • łyżeczka cukru

  • olej

  • sól

Zacznij od wkruszenia drożdży do miseczki i utarcia ich na pastę z cukrem. Wlej do nich ciepłe mleko, wsyp 1 łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do kartofli. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz ze śmietaną. Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz ze sobą wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego łyżką porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, po czym przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/Gokcemim, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis; mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy