Beata stanęła przed kamerą i zdradziła kluczową zasadę 1:100. Z nią faworki wychodzą boskie
Mądra Babcia zdradziła przepis na idealne ciasto na faworki. Sekretem są odpowiednie proporcje składników oraz napowietrzenie przygotowanej masy. Beata zamiast wałka do ciasta stosuje o wiele szybszą metodę. Faworki według jej przepisu są idealnie kruche i chrupiące.
Faworki zwykle kojarzą nam się z całym dniem pracy i ubijaniem ciasta wałkiem tak, jak to robiły nasze babcie. Ten trik sprawia, że słodycze nabierają kruchości i chrupkości. Pani Beata na kanale SILVER TV na YouTube pokazała, jak przyrządzić faworki bez ubijania ciasta i w dosłownie 15 minut.
Beata wyrobione ciasto na faworki przepuszcza dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. To błyskawiczny sposób na napowietrzenie ciasta bez większego nakładu czasu i pracy. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne i delikatne. Z łatwością rozwałkujemy je więc na cienki placek.
Beata zdradziła również idealne proporcje na ciasto, czyli 1 duże żółtko i 1 łyżka śmietany na 100 g mąki pszennej. Mąka koniecznie musi być przesiana. Żółtka sprawią, że faworki będą chrupiące i kruche, a śmietana scali wszystkie składniki i doda im delikatności.
SILVER TV jest interaktywną telewizją internetową z własną ramówką. Telewizja została stworzona przez Beatę Borucką, znaną jako Mądra Babcia. Pani Beata prowadzi między innymi program śniadaniowy na żywo, w którym dzieli się przepisami kulinarnymi. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.
Beata zdradziła przepis na kruche i chrupiące faworki. Lepszych nie jadłaś
Składniki:
-
500 g mąki pszennej typ 450 lub 550
-
5 dużych żółtek
-
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
-
pół łyżeczki soli
-
2 łyżki spirytusu
-
olej rzepakowy do smażenia
-
cukier puder
Jak zrobić chrupiące faworki bez ubijania ciasta wałkiem?
Mąkę przesiej i przesyp na stolnicę. Wbij żółtka, wsyp sól i dodaj śmietanę. Całość wyrabiaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Do ciasta wlej 2 łyżki spirytusu i ponownie wyrabiaj ręcznie ciasto. Masa na faworki musi być elastyczna i gładka.
Z ciasta uformuj wałek i przepuść je dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. W ten sposób napowietrzysz masę bez ubijania wałkiem. Ciasto powinno być ciągnące i elastyczne. Ciasto podziel na dwie części.
Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek i pokrój radełkiem lub nożem w paski. Długie paski przetnij na pół. W środku każdego paska ciasta zrób delikatne nacięcie. Brzegi kawałków ciasta przełóż przez środek, żeby powstał kształt faworków.
Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany tłuszcz i smaż kilka minut, aż się zarumienią. Faworki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Na duży talerz wsyp cukier puder. Wszystkie faworki obtocz w cukrze i podaj, smacznego.
Na tłusty czwartek przygotuj również wyśmienite pączki ziemniaczane od Ewy Wachowicz oraz gniazdka według przepisu Tomasza Strzelczyka . Domowe słodkości nie mają sobie równych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu
-
Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama