Smakosze.pl Przepisy Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków
canva /slovegrove

Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków

21 stycznia 2023

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Przygotowane z dodatkiem ryżu danie nie wymaga nawet jajek czy bułki tartej, a zachwyca smakiem i delikatnością. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Proste kotlety mielone z dodatkiem ryżu świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Znany z gołąbków składnik znakomicie podkreśla smak mięsa i sprawia, że danie staje się bardziej sycące. Posmakuje najbardziej wybrednym domownikom.

Przepis na wyborne kotlety mielone z ryżem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 190 g suchego ryżu

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • mąka do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z ryżem? Przepis jest bardzo prosty

Ryż płuczemy na sicie, a następnie wsypujemy ziarna do osolonego wrzątku i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączamy kuchenkę, a po kolejnym kwadransie odkrywamy ryż. Cebulę pozbawiamy łupiny i starannie siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju.

Pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek oraz zioła. Chwile jeszcze smażymy, uważając, by nic się nie przypaliło. Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niego przestudzone warzywa z patelni, a następnie wrzucamy ryż i doprawiamy masę solą oraz pieprzem.

Wyrabiamy, a na koniec formujemy niezbyt duże okrągłe kotlety mielone. Obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, a następnie smażymy rzez 3-5 minut z każdej strony. Podajemy z surówkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne kotlety mielone. Szczególnie polecamy wersję z pieczarkami i serem żółtym . Być może skusi was też soczysta odsłona z dodatkiem tartego ziemniaka .

Kotlety mielone z ryżem są pyszne
canva/nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy